FIERA INTERNAZIONALE DEL TARTUFO BIANCO D’ALBA
8 октомври – 27 ноември
Алба, Италия
Tartufo bianco е може би най-ценният продукт на Италия. Есента е техният сезон, затова между октомври и ноември той се празнува на много места в северната и централната част на страната. Но фестивалът в Алба е наричан майката на всички празници на трюфелите. Започва през 1999 г. и представя само бели трюфели наред с много винени дегустации, кулинарни демонстрации, концерти, аукциони на трюфели, средновековни карнавални шествия и за пълен разкош – състезание с магарета. Самият фестивал се провежда само в съботите и неделите на този период. За мнозина посещението на този фестивал е като кулинарно поклонение – дори само, за да подишат въздуха около прочутата гъба.
www. fieradeltartufo.org/2016/it/
LA FIESTA DE LA ROSA DEL AZAFRÁN
28 – 30 октомври
Консуерга, Испания
Консуерга се намира на oколо 60 км от Толедо. По-същественoто е, че е в областта Кастиля де ла Манча, Централна Испания, където се отглежда най-качественият шафран. От 1963 г. фестивалът на шафрана се провежда през октомври – времето на шафранобера. Шафранът цъфти в красиви сини и лилави цветове, но скъпоценната подправка са оранжевите му тичинки. На фестивала се избира и коронясва кралицата Дулсинея - ясно защо. По време на уикенда хората се обличат в традиционни одежди и празнуват, както испанците си знаят да празнуват. Местните деликатеси са навсякъде, може да посетите Толедо, да разгледате приказни средновековни замъци, автентични мелници и така да си осигурите истинско испанско преживяване.
www.fiestadelazafran.es
SALON DU CHOCOLAT
28 октомври – 1 ноември
Париж, Porte de Versailles
Най-чаканото събитие всяка година е Шоколадовото модно шоу: модни дизайнери и сладкари си подават ръка и създават шедьоври на високото изкуство на модата и шоколада. Следващите издания на Салона са в Лион (11 - 13 ноември) и в Сеул (12 - 15 януари догодина).
www.salonduchocolat.fr/accueil.aspx
VIINI, RUOKA & HYVÄ ELÄMÄ
27 – 30 октомври
Хелзинки, Messukeskus – Панаирен експоцентър
Заглавието го обяснява най-добре – това е събитие за любителите на храна, вино и качествен живот. Най-голямото във Финландия. Все пак да направим уточнението, че фокусът е преди всичко за хора от индустрията. Излага се кухненска техника и аксесоари, прибори и всичко, което е необходимо за един ресторант и кухнята му. Полезно сверяване на часовника с най-новото в областта.
www.kirjamessut.messukeskushelsinki.fi
DIVINO.TASTE
18 – 20 ноември
офия, НДК
Повече от хубаво е, че това събитие не само оцеля, но постепенно набра скорост и мащаб и сега е най-голямото българско винено събитие. За шеста година DiVino.Taste ще събере най-добрите български изби в зала 3 на НДК. Става дума за над 450 вина от над 60 изби.
В залите 10 и 3.2 ще се проведат традиционните майсторски класове и лекции по важни и интересни теми заедно с дегустации на вино, повечето от които е невъзможно да се опитат на друго място в България.
www.taste.bg