Рецепта за паста болонезе без домати разяри пуристите от Италия. Рецептата е публикувана в New York Times и се казва "Ригатони с бяло болонезе".
В традиционного рагу ала болонезе, доматите са сред основните продукти. Затова премахването им разстрои италианските пазители на кулинарните традиции. За тях прилагателното болонезе - по болонски - просто трябва да бъде заличено от рецептата. Оказва се също, че те редовно трябва да преглъщат присъствието му във всяка рецепта, в която има кайма.
"Карат ме да мисля, че това е рецепта за хора с непоносимост към доматите", пише човек от Сицилия. "Наречете рецептата както си искате, само не и болонезе", пише друг.
В рецептата на изданието има кайма от телешко и свинска наденица, и гъби.
През 1982 г. Италианската кулинарна академия регистрира "истинското" ragù alla Bolognese в Търговската камара в Болоня. В рецептата има задължително морков, лук, целина, кайма, панчета, вино и домати. Освен това, болонезето може да се сервира само с талятеле, така че няма и такова нещо като спагети болонезе - термин, който всъщност може да се чуе в цял свят /но не и в Италия/.
Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights
17, 15, 09 Септември 2016, 17:15
Евала на италианците! Така се пазят културни традиции от кулинарна чалгаризация.
@)----,--'--
+3