С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Карлсон, който прави вино на покрива

Марина Караконова
01 Юни 2016, 02:01
Share Tweet Pin it Share

Лозето, посадено на покрив на сграда в Бруклин, ще даде първата си реколта през октомври, и първите бутилки ще се появят догодина. Първото нюйоркско комерсиално лозе се казва Rooftop Reds, простира се на 1400 кв.м., има гледка към небостъргачите на Манхатън, и се намира в сграда в индустриалната зона Нейви Ярд, която вече е била домакин на най-различни събития: от концерт на Лейди Гага, през модни дефилета до дебат между Хилъри Клинтън и Бърни Сандерс.

Изследватели от Cornell University са създали екологична платформа, която позволява отглеждане на лозя дори при екстремни индустриални градски условия, нямащи нищо общо с пасторалната идилия на традиционните лозя: почвата съдържа 40 процента натрошени рециклирани стъкла, които са "реплика" на оптималната за лозята почва.

Първата реколта догодина вероятно ще даде само 300 бутилки, които ще съдържат мерло, каберне совиньон, каберне фран, малбек и при вердо.

Rooftop Reds е основано, благодарение на публична кампания за набиране на средства и на директна инвестиция от нюйоркската изба Point of the Bluff.

Идеята и реализацията са на двама братя и съдружник, завършили бизнес и лозарство. За целта първо са тествали въздуха на Бруклин, който се оказал напълно подходящ за начинанието им. Вдъхновението им дошло от подобен проект - Brooklyn Grange Farms – който "покрива" бруклински покриви с пчелини, и засажда плодове и зеленчуци.

Плановете са за бъдещи временни ресторанти, дегустации и семинари, и много покривно вино.

Share Tweet Pin it Share
Ключови думи:  Rooftop Reds, Бруклин, вино, лозя, покрив
3 Коментара
  • Profile preview
    MyTwoCents
    11, 21, 16 Август 2016, 11:21

    „За целта първо са тествали въздуха на Бруклин, който се оказал напълно подходящ за начинанието им.“

    Тъкмо си помислих, че основният проблем на всякакво градинарство в града е замърсеността на въздуха и съответно на отглежданите продуктите.

    @)----,--'--

    !
  • Profile preview
    ASTYLE
    17, 02, 15 Юни 2016, 17:02

    Страхотна идея. Браво.

    EU now have 1 GB empty space

    !
  • Profile preview
    Алф
    18, 56, 01 Юни 2016, 18:56

    И как ще му дефинират тероара? ;-)

    Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.

    !

Реклама »