Пекарната на "Братя Хлебари", която всички очаквахме с нетърпение, отвори врати тази седмица. Пресиян и Теодор Петрови правят хляб с квас и ферментация от няколко години, но досега хлябът им се продаваше само в някои магазини из страната, без да имат собствена хлебарница. Пресиян учи при майстора Мо Тесон, който e смятан за един от най-добрите хлебари в Южна Корея.
"Най-новата тенденция по света е хлебарниците да са новите кафенета – хората идват всяка сутрин, взимат си хляб за цял ден, изпиват си кафето, говорят си с другите от квартала. Това е и нашата концепция за мястото", казва Пресиян. Той тъкмо застъпва на смяна в седем сутринта и сменя брат си, който цяла нощ е пекъл хляб. Тук нищо не се крие – няма врати и стени между кухнята и търговската част – клиентите виждат как се месят и приготвят печивата – "важно е да има прозрачност".
Всичко, което има в хляба, го пише на етикета. А тук на място се предлагат още сокове и различни видове чай от ферментирали плодове и корени, типични за Южна Корея (напр. "хьосо" или ензимен сироп). "Хлябът, кроасаните и соковете ни са ферментирали, като гледам само кафето ни не е ферментирало". А то е от Chucky’s.
Работят по френски модел – топлият хляб се вади през три часа. Има още седем вида кроасани със сладка, а също и брускети, пици и курабии.
"Братя Хлебари" са известни с курсовете си за приготвяне на хляб, които ще продължат, но само през уикенда. Обзавеждането на хлебарницата все още продължава, и следващата седмица ще има шест нови маси.
Половин килограм хляб е между два и четири лева, зависи дали хлябът е с къса ферментация (24 часа) или с дълга – до 48 часа.
ул. "Раковски" 44
Работното време е от 7 до 20 часа
088 762 5005
https://www.facebook.com/BratyaHlebari/?fref=ts