След успешната си роля на chef de cuisine в Noma в продължение на три години, един от топ готвачите на Америка, Даниел Джусти (Daniel Giusti), се готви да се изяви в доста по-различно амплоа. Новият му проект е да промени менюто на училищните столове. И намерението му е тази смяна да бъде радикална. Радикален ще е завоят в кариерата му: след години наред в кухнята на един от най-добрите ресторанти в света, чиито клиенти чакат с месеци за резервация, за да платят една далеч нескромна сметка, сега 31-годишният Джусти ще трябва да "сглоби" меню за 3, 07 долара.
Джусти е наясно, че това негово решение вероятно изглежда много наивно - да напуснеш ресторант номер едно в света, за да се главоблъскаш с нисък бюджет и труднопреодолими ограничения.
"Има куп предизвикателства, което прави задачата много, много трудна", казва за "Вашингтон поуст" Сам Кас, бивш съветник в Белия дом по хранителна политика.
В същото време Джусти обяснява: "Нома" ме научи, че може да постигнеш всичко. Знам, клише е, но е така."
Националтата програма за училищните обеди е истинско бойно поле, в което сосът за пица се води зеленчук, а Асоциацията за училищна храна се обявява срещу намаляването на солта в дажбите на децата. Но точно тук Джусти вижда много повече възможност за влияние и смислен ефект, отколкото в идеята да отвори собствен ресторант. Поне засега.
Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights
14, 19, 11 Януари 2016, 14:19
Това Джейми Оливер го игра отдавна. Основният проблем е преборването на лошите хранителни навици на децата, които са свикнали да набиват джънкфуд пълен с вкусови подобрители.
От друга страна е научното обяснение, че децата усещат храната по-различно от възрастните и по-специално имат повишена чувствителност към горчиво. Затова не харесват повечето зеленчуци, особено приготвени на пара броколи, грах и мн. др. Друг екстремен пример е кафе и бира, чийто вкус започва да се харесва чак към 15-16 годишна възраст.
@)----,--'--