"Където и да отиде човек, Австралия, Англия, дори в Париж, в един момент става дума за Бруклин. В известна степен сме свидетели на "бруклинизация" на света", казва готвачът Антъни Бурдейн. Доказателство за превръщането през последните десетина години на нюйоркския квартал в едно от най-модерните места за занаятчийски храни и напитки в света е и сертификата Brooklyn Made, с който от 2014 г. търговската камара на Бруклин защитава местното производство и гарантира неговата автентичност. Сега книгата Made In Brooklyn, An Essential Guide to the Borough’s Artisanal Food &Drink Makers /powerHouse Books/ от Сюзън Кьониг и Мелиса Шрайбер представя 110 от най-известните малки производители в квартала с 1100 фотографии на Хедър Уестън. Върху проекта те работят близо година. За удобство гидът е разделен по зони и видове храна, а производителите са представени по азбучен ред. Книгата, предназначена както за гости на Бруклин, така и за хора, които обичат да пазаруват онлайн, е допълнена със списък на хора и малки фирми, които авторите не са успели да включат, както и със съответните уебсайтове.
Baked (2005)
В края на 2004 г., малко след като се запознават в рекламната агенция, в която работят, Мат Люис и Ренато Полиафито напускат в името на споделената си страст към сладкишите. Те основават Baked с голяма доза вдъхновение и наивност и без подробен бизнес план. За първите си десерти те прибягват до рецептите на майките им от своето детство. Сега най-известните им продукти са бисквитите Brookster, сладко-соленото карамелово брауни и трипластовите торти. "Джентълмените пекари", както сами се наричат, са издали четири книги с рецепти и вече имат втори магазин и в квартал "Трайбека".
-
From Made in Brooklyn by Susanne König and Melissa Schreiber Vaughan; Photography by Heather Weston; published by powerHouse Books.
Industry City Distillery (2011)
-
From Made in Brooklyn by Susanne König and Melissa Schreiber Vaughan; Photography by Heather Weston; published by powerHouse Books.
Nunu Chocolates (2007)
Всичко започва с идеята на музиканта Анди Лерд и съпругата му Джъстин Прингъл да наредят собственоръчно направен шоколад на масата до сидитата, тениските и плакатите на бандата по време на концерти. Успехът ги насърчава да увеличат количествата, а днес вече имат два магазина. Nunu идва от гальовното обръщение към малките деца в Африка, където израства Джъстин. Още от началото на семейния бизнес двамата вярват, че "светът е по-добро място когато в него има шоколад". Какаовите зърна получават от малко семейно еко стопанство в Колумбия. Тайната зад най-търсените им бонбони е прибавената в карамела и преди черния шоколад нотка Fleur de Sel.
-
From Made in Brooklyn by Susanne König and Melissa Schreiber Vaughan; Photography by Heather Weston; published by powerHouse Books.