Когато преди няколко години готвачите Серхио Ерман и Ник Брил решават да създадат ресторанта The Jane, те се съюзяват с архитектурното и дизайнерско студио Piet Boon. За място избират параклиса на някогашна военна болница в белгийския град Антверпен.
За лайтмотив използват фразата "divine" fine dining meets rock 'n roll. Водени от вярата си в силата на автентичността, функционалността и материалите, които "остаряват красиво", архитектите правят по-сериозни промени в интериора само при крайна необходимост. Резултатът донесе на The Jane титлите най-добър международен и най-добър европейски ресторант на раздадените в Лондон Restaurant&Bar Design Awards. Това беше седмото издание на наградите, оценяващи дизайна на най-разнородни заведения, начело с ресторанти и барове /включително и фургони за храна/ в цял свят.
За Restaurant&Bar Design Awards се надпреварваха 860 участници от 70 страни, а наградите бяха разпрелени в 36 категории от 24-членно международно жури. В него участват издателят на Esquire и Forbes в Испания Андрес Родригес, редактор "Пътувания" в сп. Wallpaper Лорън Хо, готвачите Волфганг Бекер и Яник Алено, архитектът Матео Тун.
За най-добър международен бар беше избран Archie Rose Distilling Co в Сидни /Acme&Co/.
Най-добър ресторант във Великобритания стана The Gallery at Sketch.
Най-добър европейски бар - Le Bar du Plaza Athenee /Jouin Manku/ в Париж.
Наградата за външен дизайн печели Biutiful /Twins Studio/ в Букурещ.
До полуфинала сред шестте кандидати за наградата в категория "най-добър европейски бар" стигна и софийският PM: по дизайн на ръководеното от Светослав Тодоров студио Mode. Миналата година техният Night Flight стана най-добър бар в Европа. Сред финалистите за най-добър европейски ресторант тогава попадна и друг техен проект, Piece of Paradise в Paradise Mall. През 2012 българското студио спечели в разделите най-добър европейски и международен бар с Cafe Graffiti във Варна.
Организаторите на наградите, раздадени в Old Truman Brewery в Лондон, решиха церемонията тази година да мине под мотото A Story: Building Emotions. За целта те попитаха участващите дизайнерски студия "Кои са главните емоции свързани със създаването на един страхотен ресторант или бар и как са пресъздадени във вашата работа?". Те откриваха някои водещи емоции сред които амбиция/намерения, креативност/смелост, осъществяване/победа. На церемонията дизайнерите ги пресъздадоха под формата на визуални "емоционални" панели.
restaurantandbardesignawards.com
Наградените:
Richard Powers, The Тane
Emily Andrews, Dandelyan
Murray Frederick, Archie Rose
Rob Whitrow, The Gallery at Sketch