Когато някой поиска препоръка за най-доброто място за фламенко в Мадрид, почти винаги стига до отговора, че Corral de la Moreria е "най-доброто, но и най-скъпото" или "най-скъпото, но и най-доброто tablao", както са известни заведенията предлагащи фламенко. Най-достъпният вариант е спектакъл с питие за 50 евро, а с включена вечеря цената е от 100 евро. Шоуто продължава около 75 минути и включва музика, песни и танц. Истина е, че дори и зрители, които не са големи почитатели на фламенкото, напускат в повечето случаи възхитени от артистичното ниво на спектакъла и породената в неголямото пространство емоция.
-
Paco Manzano
За неоспоримото качество на показваното фламенко свидетелстват и имената на почти всички звезди на този жанр, минавали оттук още от основаването му през 1956г. от Мануел дел Рей. След смъртта му заведението се ръководи от двамата му сина и съпругата му Бланка дел Рей. Тя е една от най-значимите фигури на танца фламенко с 55-годишна кариера зад гърба си. Само допреди няколко години самата тя излиза на сцената. Нейният "специалитет" е виртуозното боравене с голямата мантия от фламенко антуража, която изисква прецизност и умения близки до тези при лентата в художествената гимнастика. И днес Бланка понякога се качва на сцената, но само в интимен кръг и за специални случаи. Тя продължава да е и артистичен директор, а програмата се променя всяка седмица. Тази пролет тук на живо записа новия си албум Арканхел. Един от големите гласове на фламенкото през последните години, той е известен и в България заради сътрудничеството си с Теодосий Спасов. Албумът му Tablao излезе този месец.
-
Сандра Бълок и Хю Грант са сред известните клиенти на мястото
Corral de la Moreria се намира на малка улица съвсем близо до кралския дворец, операта и мадридската катедрала. Заведението е с капацитет 140 човека, а с оглед запазване на максимална автентичност, традиционният интериор савсем леко е осъвременяван и в него още има оригинални елементи от XVIII и XIXв. Затова неподготвени зрители могат да намерят заведението доста тясно.
Допреди няколко години tablao-то, подобно на други фламенко таверни, предлага най-емблематичните испански ястия с добро, но не изключително качество. Преди две години собствениците решават да заложат на първокласен ресторант и да превърнат El Corral в мястото което предлага "най-добрия спектакъл, най-добрата гастрономия и най-доброто обслужване". За целта наемат известния готвач Хосе Луис Естеван. Екипът в кухнята нараства двойно и в продължение на две години работи върху кулинарната трансформация. Менюто е "съкратено" и в него главна роля вече заема авангардната кухня, която комбинира традиционни ястия и нови комбинации и методи за приготвяне. Сега в него има например тартар от червена риба тон с авокадо, или крем от екологични яйца приготвени при температура от 63 градуса. Класическото испанско гаспачо е обогатено с морски дарове и диня.
По-ексклузивен е отделеният от основния ресторант "Гастро салон" само с четири маси и гледка към катедралата Ла Алмудена. Друго меню предлага по-малките тапас и умалени порции вдъхновени от ястията в основното меню. В качеството си на ресторант Corral de la Moreria е включен в гида Where Chefs Eat /Phaidon/. Там го препоръчва Дарио Барио, който казва, че "с обновената кухня мястото се е превърнало и в гастро храм". /Един от най-известните и харизматични испански готвачи, Дарио Барио загива на 42-годишна възраст през юни 2014, докато практикува екстремния спорт скок с костюм-крило/.
Друга от силните страни в обновената оферта на Corral de la Moreria, който отваря само вечер, е използваната система за съхраняване на вече отворена бутилка вино Winesave. Тя позволява да бъдат дегустирани по-ексклузивни вина на чаша, без да бъде поръчвана цялата бутилка.
corraldelamoreria.com
Акценти: - Трима от най-добрите сладкари на България и бъдещето на десерта - От нищо нещо: за танца на захарта с ядките и връзката между халва, нуга и турон - Сладките вина и пътят им до трапезата ни |