17-годишният Феран Адриа започва работа като мияч на чинии в ресторант, за да си изкара пари за пътуване от родната му Барселона до Ибиса. Днес 53-годишният Адриа, смятан за най-добрия и авангарден готвач /и безспорно най-медийният/ в света през последните години, отваря на "Белия остров" поредното си кулинарно шоу. В заведението Heart Ibiza, намиращо се в пет-звездния Ibiza Gran Hotel, той се съюзява с брат си Алберт и с приятеля им и създател на Cirque du Soleil Ги Лалиберте. Самият Лалиберте е силно свързан с острова. Когато преди тридесет години пристига на Ибиса, той инстинктивно усеща, че е намерил своя дом. Оттогава участва в различни арт проекти като меценат.
Тримата умуват в продължение на повече от 10 години как да превърнат в реалност общата си страст към гастрономията, музиката и изкуството. През това време те обсъждат много детайли около "креативния сблъсък" и най-вече местонахождението. Ибиса спечелва пред другите силни кандидати - Ню Йорк и Полинезия.
-
Входът с надпис LOVE
Върху 3 500 квадратни метра са разположени три различни заведения. Интериорът е дело да Патрисия Уркиола, една от най-известните в световен мащаб испански архитекти и дизайнери.
По-неформалната част, Terrace, за 250 души е на открито, с гледка към средновековния град.
-
Терасата
-
Още тераса
Идеята е за кулинарно пътуване из тенденциите street food по света с фиксирани и подвижни щандове, действащи на принципа на шведската маса срещу куверт от 80 евро. Музиката и пърформънсите помагат за пренасянето на гостите в местата, вдъхновили храната. /работно времеот 21 до 24 ч/.
-
Зона Supper (вечеря)
В Supper 160 гости, обслужвани от 200 сервитьори могат да избират сладка или солена кухня от съответната страна или култура: иберийска, мексиканска, японска, веган. Домакините дават минимални подробности за самата храна, за да запазят изненадата.
-
Момент от приготвянето на храната
Повече детайли започват да изтичат от хора, вече посетили Heart. Братята Адриа са запазили например сферите от прясно пресован маслинен сок, едно от най-емблематичните им нововъведения преди години. Най-добрата испанска шунка "хамон", хапка от калмари със сос алиоли, минихамбургери и пици, испански омлет, гаспачо, морковена торта или японски хапки, представени в нетрадиционен формат също присъстват в менюто. Оригинална е и формата на поднасяне в специално създадени за целта и наподобяващи скулптури подноси. Севиче например се сервира в черепи.
Ресторантът отваря в 21 ч. (затваря в 23,30 ч.), като минималният куверт е 150 евро.
-
Клубната част
Нощният Club комбинира музика на живо, диджеи, легендарни групи като Duran Duran, пърформънси. Новост за подобнен вид нощно заведение са солените и сладки аперитиви, които се предлагат цяла нощ.
Входът е 35 евро, а безплатен достъп получават клиентите на Terrace и Supper.
Много голяма роля в концепцията e отделена на изкуството. Освен с хипи славата на Ибиса, името Heart целенасочено се заиграва и с думата "art". Още на входа, цъфналите бугенвилии са придружени от "сплесканата" скулптура LOVE на артиста Джим Хонг-Сок. Вътре се показват две творби на Такаши Муруками. Мигел Шевалие, един от пионерите на дигиталното изкуство, подготвя специална програма с видео арт, която се прожектира на 17-метров екран. Още единадесет творби, които се продават, са създадени специално за заведението. Танцьори, графити и бодипейнтинг също са застъпени в "мултисетивното изживяване, наподобяващо културно-увеселителен парк".
-
Хората и изкуството
-
Пърформанс
-
Пърформанс
Резервации се правят предварително по интернет или по телефона. "За момента е предвидено да работим до началото на октомври, но в зависимост от интереса не изключваме възможността да продължим и през по-ниския туристически сезон", казва на Bacchus Кристина Молинер от Heart.
-
Логото
Иначе, съвсем очаквано за подобни начинания, коментарите във фейсбук страницата на заведението и оценките обикновено са в двете крайности между една и пет звезди. Съответно, коментарите варират от "пълно разочарование" и "абсолютен блъф" до "уникално преживяване" и "една несравнима нощ".
www.heartibiza.com