"Когато за първи път ядох там, всичко беше толкова авангардно, че направо ми взе акъла. Никога не бях виждал готвач да използва прегорели зеленчуци:винегрет от прегорял праз лук, страхотно!", казва британският готвач и ресторантьор Глин Пърнел за намиращия се в испанския град Сан Себастиан ресторант Arzak. В заведението с три звезди "Мишлен" Хуан Мари и дъщеря му Елена продължават над стогодишната кулинарна традиция в семейството. Препоръката е включена в новото издание Where Chefs Eat (Phaidon, 20 евро). В него 630 от най-добрите готвачи в света препоръчват общо 3250 заведения за хранене в седемдесет страни.
"Когато сред толкова много информация потърсим достоверни препоръки за ресторанти, е много логично да се обърнем към самите професионални готвачи. Съвременните готвачи вече не са вързани за собствената си кухня. До голяма степен те са по-добре информирани за новостите в своята област от много критици. Когато пътуват, свързаните с храна посещения обикновено заемат челно място в техните планове", казва съставителят на Where Chefs Eat Джо Уоруик.
Журналист и специализиран в кулинария автор, като главен редактор на списание Restaurant Magazine той е основоположник на най-престижните награди за ресторанти The World’s 50 Best Restaurants.
В анкетата за Where Chefs Eat, готвачите, сред които са Феран Адриа, Масимо Ботура, братята Джоан, Джорди и Джозеп Рока, Дейвид Чанг препоръчват различни места от квартални кафенета и закускавални до предлагащи висша кулинария ресторанти. Гидът от хиляда страници на английски език е с дизайн близък до този на телефонните указатели, без снимки и илюстрации.
Гидът е разделен на континенти и държави. От източноевропейските страни присъстват Чехия, Естония, Латвия и Русия. Сред най-близките до България дестинации са Гърция, Турция, Кипър и Словения.
Издателството предлага и мобилно приложения за iPhone и iPad /цена 15 евро/. Интерактивна карта позволява да бъдат локализирани заведенията наоколо и да бъдат подредени по местоположение, главен готвач, ресторант. Идеята на приложението е любителите на добрата кухня не само да ползват съветите на известните готвачи, но и сами да споделят своето мнение в социалните мрежи.