Работен ангажимент за списание за интериорен дизайн отвежда американската фотографка Робин Лий в къщата, която обитава в последните си дни американският художник Джаксън Полък и съпругата му Лий Кразнер в Ийст Хемптън. Там Робин Лий попада на бележки и откъснати листове хария между книгите в библиотеката на Кразнер. На тези листа са написани готварски рецепти.
-
Бои
снимка:
Близо тригодишният изследователски труд и кулинарните открития на Робин Лий, завършват с луксозното издание на американското издателство Assouline, публикувано неотдавна.
"Вечеря с Джаксън Полък - рецепти, изкуство и природа" показва в неочаквана светлина една от главните фигури в абстрактния експресионизъм, известен с оргиналната си техника на работа.
-
Робин Лий
Попаднах в къщата на Джаксън Полък и Лий Кразнер в Ийст Хемптън покрай работата си върху един проект за интериорно списание и след един разговор с директорката на музея Хелън Харисън, която ми спомена, че в дома им често са се провеждали вкусни вечери, на които са готвили самите те, започнах съзнателно да се оглеждам за бележки и архиви от онези времена. Попаднах на написани от ръката на Полък рецепти за лимонов пай, картофени палачинки и хляб, които бяха основата на тази книга. След близо тригодишно ровене в архивите и на двамата, срещи с роднини, съседи и близки приятели, събрах достатъчно материал и се впуснах в най-вкусното арт приключение в живота си.
На какъв тип рецепти попадахте най-често?
Голяма част от тях, вдъхновени от френската кухня - много модерна в Ню Йорк по онова време. Но, разбира се, книгата съдържа и много любими рецепти на семейството на Джаксън Полък, повлияни от кухнята на южните щати и средния Запад. В една от кулинарните книги на Полък намерихме и предназначена за него диета предназначена да му помогне да намали или да се откаже от алкохола, към който е имал опасна зависимост.
-
Белият хляб на Джаксън Полък, с домашно приготвени конфитюр и масло
снимка:
Съгласна ли сте, че до голяма степен социалният им живот, както и прочутите вечери, които са организирали, са били в основата на връзката им?
За Джаксън Полък храната и социалният живот в дома им са били от основно значение за връзката им. Полък е бил наясно, че благодарение на много от артистичните вечери в дома им, интерес към работите му са проявявали агенти, собственици на галерии или колекционери. Лий е притежавале рядката дарба да използва (в добрия смисъл на думата) вечерите по предназначение.
-
Прочутият сос за спагети на Джаксън Полък
снимка:
Голяма част от зеленчуците на масата им са собствено производство, нали?
Да, Джасън Полък е бил силно привързан към земята. Бил е голям почитател на връзката на индианците с природата и е следвал техните закони в това отношение - живей близо до природата, обичая й и се отнасяй с уважение. Полък е бил прочут градинар и рибар. Изкуство, природа и храна - това е Светата Троица на Полък.
-
Спагети, готови за тенджерата
снимка:
Как бихте определили книгата си?
Като един непознат и неочакван поглед върху интимния свят на Полък, който освен изключително талантлив и дързък новатор в американското изкуство, е бил почитател на добрата храна, на природосъобразния начин на живот, както и на характерното за голяма част от хората на изкуството по онова време, пристрастяване към алкохола. Джаксън Полък е бил изключително чувствителен, щедър и мил човек. Да, имал е своите демони, но не мисля, че е редно да правим генерални изводи, базирани само на това.
Dinner with Jackson Pollock : Recipes, Art & Nature www.assouline.com
Пълнено с билки печено пиле по френски
(четири порции)
За пилето:
1.5 килограмово пиле
½ чаена чаша зехтин
2 ½ чаени лъжички морска сол
¼ чаена лъжичка черен пипер
2 супени лъжици листенца от мащерка
12 скилидки чесън, добре измити, но необелени
12 малки лукчета или шалоти
Настъргана кора и сок от един лимон
За плънката:
2 супени лъжици масло
2 средно големи глави лук, ситно нарязани
2 пръчки селъри, ситно нарязани
2 чаени чаши едри трохи от стар хляб
1 супена лъжица прясна салвия, ситно нарязана
1 супена лъжица пресен розмарин, ситно нарязан
1 супена лъжица прясна мащерка, ситно нарязана
1 супена лъжица пресен магданоз, ситно нарязан
1 щипка сух джинджифил (на прах)
Сол и пипер
Загрейте предварително фурната на 175 градуса. Изчистете пилето от вътрешостите, изплакнете и изсушете с готварска хартия. Натрийте го с ¼ чаена чаша зехтин, морската сол, пипера, и листата мащерка. Оставете пилето да си почива на стайна температура, докато правите плънката.
За плънката: Разтопете маслото в съд с дебело дъно, добавете ситно нарязаните лук и целина, и ги задушете на умерен огън докато омекнат. В голяма купа изсипете всички продукти за плънката и ги навлажнете с малко вода.
Напълнете пилето с готовата плънка така, че да остане малко място в него, и завържете бутчетата с кухненска връв.
Затоплете останалия зехтин в голям стоманен или чугунен съд, добавете чесновите скилидки и лука (шалота), и оставете да се задушат около 10 минути.
Отстранете от огъня и поставете пилето в съдя, с гърдите нагоре. Полейте пилето със соса от лука и чесъна добре и печете във фурната един час. Залейте отново със соса, лимоновия сок и поръсете с настърганата лимонова кора.
Увеличете температурата на 220 градуса и печете за още 15 минути, докато кожата на пилето стане златиста и хрупкава. Преди нарязване, оставете пилето да си почине 15 минути. Сервирайте.