Веселина Славчева казва за себе си, че е артист. Защото се занимава с изкуство. Изкуството на красивата храна /карвинг/. "Музикантите са убедени, че ако един ден не пееш, разбираш само ти, ако два дни не пееш - разбира и преподавателят ти, ако три дни не пееш - разбира и публиката. С изкуството на красивата храна е същото, иска се постоянство" - казва Веселина Славчева.
Вдъхновение за красота тя намира в настроенията на хората, в техните лица, но най-вече в природата. Защото скулптурите на красивата храна се правят от плодове и зеленчуци. Това е жива материя, която е много трудна за обработка. И няма време за грешки, защото скулптурният материал бързо се разваля. Не е като да обработваш камък или дърво или метал, усмихва се Веселина Славчева.
Изкуството на красивата храна първо храни очите. И след това тялото. Когато нахраним очите, възприемаме храната по друг начин, казва Веселина Славчева. Когато направим едно произведение на изкуството, което обаче е и храна, най-често на хората им е жал да го изядат. Впрочем скулптурите от плодове и зеленчуци не винаги се консумират. Ако не са в чинията или на масата, те ще нахранят само очите.
Уви, карвингът е мимолетно изкуство и няма как скулптурите от плодове или зеленчуци да се съхранят. Затова, когато Веселина направи скулптура, тя я оставя в парка. "Мисля, че хората интуитивно разбират, че това е изкуство. Гледат скулптурите, снимат се с тях, понякога ги пипат, а децата дори ги милват" - казва артистката.Тази зима тя прави хризантеми от китайско зеле и ги слага в снега, защото за нея така изглеждат най-красиво. Запазват се цели 2 месеца. Но това е изключение.
-
снимка:
21, 42, 27 Април 2015, 21:42
Успех на веселина в изкуството.Кученцето-банан е невероятно сполуливо :-)
-1