Simit saray
Спазваме основното правило, да не робуваме на предразсъдъци и откриваме, че за поредна година софиянци се доверяват на турската пекарна, която е част от веригата "Симид сарай". Те приготвят козунаците със същото майсторство и ентусиазъм, с което и баклавите, целувките и дребните сладки. Без никакво значение, че печивото едва ли е "по-стара турска рецепта за великеденски козунак", майсторът- пекар е намерил точната формула, която се харесва на българските клиенти.
Предлагат два варианта: един килограм на цена от 8 лв. и половин килограм за 4 лв. Във всички козунаци има стафиди и захаросани плодове. Има и варианти на козуначени рола с шипков мармалад и течен шоколад. Повечето са обилно поръсени с локум. Затова препоръчваме, ако не искате прекалено сладко, да си кажете изрично. Поръчки се приемат само на място, срещу символично капаро. Първоначално продавачката отсъжда срок от ден-два за изпълнение, но после си признава "и вечерта да го поръчате, сутринта ще е готов, те цяла нощ месят и пекат".
Пекарната ще работи и през почивните празници със същото работно време от 7:00 до 18:00 през уикенда, и до 19:00 през седмицата.
адрес: ул. "Екзарх Йосиф" 43, бул. "Витоша" 166
Слънце-луна
ул. "Уилям Гладстон" 18 б
ул. "6-ти септември" 39
ул. "Шандор Петьофи" 55
http://www.sunmoon.bg/
Пекарница "Хлябът на Нена"
Нена прави, както класически козунак с мая, така и козунак с квас. "В София все повече хора ядат хляб с квас и тези, които са свикнали с неговата еждневна консумация, не искат да променят режима си, само защото е Великден. Затова предпочитат и козунакът да е с квас, въпреки че според мен другият е по-вкусен" споделя тя. Печивата й с мая са в следните варианти: без стафиди и други екстри е 6 лв., със стафиди 6,50 лв., с бадеми – 7,40 лв., с пълнеж от мармалад – 7 лв., с орехи и шоколд 7,20 лв.
С квас са само три вида: без пълнеж за 5 лв., със стафиди 5,50 и с бадеми 5,90. Всички козунаци са по 500 гр.
От пекарна "Хлябът на Нена" приемат поръчки само за събота и неделя, дотогава са натоварени с максималния си капацитет. Няма нужда да се поръчва на място, може и по телефон или чрез съобщение във фейсбук страницата. Ще работят и по празниците.
088 695 9245 – ако не вдигнат веднага, звънете по-настойчиво. След като приключат с месенето или декорирането, ще вдигнат. Ние се свързахме след четвъртия опит.
www.facebook.com/e.pekarna
ул. "Братя Бъкстон" 69
Био магазин ФЕБ
Във "Феб" имат традиция всеки ден да приготвят баница, козунак или някое или нещо друго вкусно от тесто само с био продукти от български ферми и производители, които могат да бъдат намерени в магазина. Затова и великденските козунаци са на същия принцип – след предварителна заявка, направена на място в магазина или във фейсбук страницата, може да си поръчате козунак с квас, биологично чисти ядки, био стафиди и яйца от свободни кокошки. Пекат ги в "Пекарната", която е близо до тях на бул. "Васил Левски". Цената е 7,80 лв. Последни поръчки до четвъртък вечерта. Работно време: събота: до 17:00, Великден - почивен ден.
https://www.facebook.com/FEBmagazin
088 873 6744
бул. "Васил Левски" 61
Ma Baker
Това е пекарната, в която се заседяваме на кафе и интернет и ядем козунак така или иначе всеки ден. Въпреки влошеното обслужване напоследък, вкусът на печивата си остава добър.
Великденските им варианти надминават традиционните очаквания и се обоготяват ароматно с ванилия, свежа лимонова и портокалова кора.
Използват кафява захар и бадеми за украса. Цена: 4.60 лв. за 300 грама.
https://www.facebook.com/cafemabaker
Поръчки се приемат само на място, най-добре проверете по телефона дали има останали козунаци.
тел: 0884 12 83 43
бул. "Скобелев" 7
ул. "Раковски"163
Холандската пекарна JoVan
Любимият на софиянци холандец Джон е известен с факта, че умее да приспособява рецепти и е гъвкав по отношение на това какво се харесва на клиентите му в България. Така неговият "холандски сладкиш" всъщност е истински козунак и той сам признава, че е променил рецептата да наподобява българската традиционна. Приготвя два размера: 1 кг и 500 гр. Има разновидности с ядки,шоколад, стафиди и дори локум, както и сушени плодове. Т.нар. "великденски хляб" е във формата на плитка, поръсен с орехи и захаросани плодове. Ако е без украсите отгоре, напомня и по вкус и вид обредна "хала" за еврейския празник Шабат. Козунаците в холандската пекарна са за любители на по-сладките и непрепечени тестени изделия. Ако предпочитате истинска препечена коричка потърсете я другаде.
По празниците и двете пекарни ще пекат денонощно и работното време ще се запази, каквото е по принцип, което означава, че ще работят в събота до 20:00 и в неделя на Великден до 15:00 ч.
Поръчки по телефон и на място
http://jovan.bg
ул. "Ангел Кънчев" 37
И чисто нов адрес, на холандска пекрна, която отвори преди седмица на ул. "Христо Белчев" 1
Сладкарница "Лилан"
Минавайки през вече не толкова живописния и насищащ сетивата Женски пазар, стигаме до улица. "Кирил и Методий", точно срещу зелена градинка, пак част от вече ремонтирания пазар. Там се намира "Лилан", която въпреки името"сладкарница" е по-скоро пекарна. Собственост е на семейство кюрди от Сирия, които работят денонощно на смени и поддържата много добро качество на необяснимо ниски цени. Винаги е пълна догоре. Козунаците са смесица между кюрдски и български рецепти – по-скоро традиционни на вкус, но много богати на стафиди и локум. Джоан Мустафа прави козунаците зад огромна стъклена витрина, съответно клиентите могат постоянно да наблюдават чистата и излъскана кухня и сръчните ръце на майсторите сладкари в нея.
Цената за 300 гр козунк със стафиди е 1,50 лв., 500 гр козунак е 2,50 лв. 1 кг е 5 лв., а ч кг. със стафиди и ядки е 7 лв.
Ще работят и уикенда, по време на празниците.
Поръчка на място и по телефон, време за изпълнение един ден.
0876 309 694
ул. "Св.св. Кирил и Методий" 102
100 грама сладки
Веригата "100 грама сладки" е единственото място в нашия списък, където се предлага козуначен мъфин. Мини-козуначетата се поръчват само в количества от най-малко двадесет на брой и са на цена от 2,20 единият. Големите козунаци са 800 грама, високи 12 см, на цена от 5,90 лв., а средните 400 грама, високи 7,5 см. и струват 16,90. Предлагат се с три варианта пълнежи: сини сливи, течен шоколад и орехи и крамел. За съжаление, тази година не правят нестандарните печива със сметана и карамел, които минналия Великден бяха хит.
Оттук освен с козунаци, може да си тръгнате и със захарни или шоколадови великденски зайчета, яйца и други тематични сладкиши, които няма как да подминете, защото са твърде красиви.
Приемат поръчки и по телефон до събота. При извънредни обстоятелства са склонни да приготвят козунаците и в същия ден, въпреки че предпочитат да са поръчани от предния ден.
http://www.100gr-sladki.com/
Адреси на седемте магазина на "100 грама сладки":
ул. "Джеймс Баучер" 114, ул . "Ангел Кънчев" 18 А, ул. "Марагидик" 34
Парадайз център, Сердика център, Мол София, Бизнес парк София
Marquissa
Това е мястото с най-екзотичните великденски предложения, което успяхме да отркием и даже не е ясно дали козунак с кестенова паста, трябва да се казва козунак, но там има именно такъв. Освен кестенова паста, той има заливка от истински белгисйки шоколад Callebaut и е на цена от 19,50 лв. Гръцкият им козунак с канела и кардемон ухае чак до площад "Славейков" и си заслужава цената от 8,90 лв. Не успяхме да разберем точните грамажи, защото и продавачката не беше сигурна в тях, но на вид изглеждава са стандартните половин и един килограм. Поръчки се приемат до неделя, на място или по телефона
087 994 4763
https://www.facebook.com/marquissasofia
ул. "Солунска" 12
Orsetti Pasticceria
В работилница Orsetti козунаците (коломбе, както им казват в Италия ) са сръчно омесени с квас, втасват 48 часа и после едно денонощие висят, за да придобият максимална пухкавост. Според немалко опитали ги, това са едни от най-вкусните козунаци в града.
Orsetti Pasticceria, бул. "Дондуков"19, тел. 02 478 70 70
http://www.orsetti.bg/
Пекарна Art of love
При тях може директно да си купите козунаци с мая или квас, в три разновидности: със стафиди (5,50 лв. - 600 гр.), с локум (5,50 лв.), с тахан, мед и какао - 6,50 лв.
Поръчки на по-големи количества до петък включително. Работят в събота до 21:00 ч., в неделя почиват.
ул. "Христо Смирненски" 48
тел. 0887 67 07 56
21, 50, 09 Април 2015, 21:50
За Великден най-вкусен е класическия козунака от фурна.