Новините от 23-тото издание на "Винария", напук на обявената като най-лоша за реколтата на грозде и вино-производството от последните трийсет насам 2014 година, са фантастични.
Председателят на Националната лозаро-винарска камара Радослав Радев съобщи, че голяма част от българските производители на биовино са започнали процеса по сертификация и се надява, че до две-три години 50% от производството на екологично чисто вино у нас ще бъде признато съвсем официално и на документи.
"Над 150 са златните отличия от международни конкурси на български винопроизводители само през миналата година", подчертава и шефът на Изпълнителната агенция по лозята и виното инж. Красимир Коев. Той също е обнадежден от винопроизводството в страната, което "активно се модернизира" и смята че "винената култура на българина се увеличава". Въпреки силната конкуренция в бранша, по думите му през 2014 г. се е увеличил износът на българско вино за Китай и САЩ. В Азия са експортирани над пет милиона литра, а в Америка - един милион. В същото време на местна почва сме реализирали около сто милиона литра вино като 4% от тях са вносни, а останалите - произведени в България.
"Винария" продължава до 8 март в рамките на "Международен панаир Пловдив"(www.fair.bg) и в компанията на рекорден брой изложения, които обединяват агробизнеса и хранително-вкусовата индустрия - "Агра", "Апи - България", "Фудтех", "БиоАгра", "Хорека - Пловдив" и "Вкусове от Италия".
Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights
10, 27, 13 Март 2015, 10:27
А на европейския пазар няма български вина...
“Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
+1
16, 29, 07 Март 2015, 16:29
Винопроизводствот у нас има традиции, но последните години придоби нова популярност. Браво!
-1
Най-четени статии // за Октомври
Реклама »