Димитър Дамянов (33) се справя отлично с висшия пилотаж в кулинарията. Ресторант Este, където е главен готвач, му дава възможност да е разточителен в менютата си. Ястията му са сложни, хармонични съчетания, компонентите на които са направени от продукти от най-висок клас – телешко, трюфели, лангустини, черна киноа. Тук всичко е бутиково, включително приготвените на място различни видове олио, в които е извлечена есенцията от кориандър, естрагон и корени.
По кухнята му личи, че е преминал през амбициозна поредица от стажове в авторитетните школи на Мишел Ру в лондонския Le Gavroche, The Fat Duck на Хестън Блументал, Savoy Grill на звездата Гордън Рамзи, през Ritz – Лондон, както и Arzak – испанският ресторант под номер осем в класацията за 2012 г. Бил е на стаж и в датския Noma – ресторант номер едно в света за 2010, 2011, 2012 и 2014 г.
Заради идеите си и практиката си в кухнята, шеф Дамянов спечели наградата за авторска кухня на конкурса "Ресторант на годината" 2013 на "Бакхус".
БАКХУС 150 можете да намерите в специализираните вериги Inmedio и Relay, в CASAVINO, във веригите хипермаректи Кауфланд, Билла, Пикадили и Фантастико, както и в бензиностанции OMV. Списанието може да бъде купено и онлайн на bacchus.bg/150 или тук:
Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights