Кипърското правителство е подало заявление за регистрация на сиренето халуми със "защитено наименование за произход", пише "Дневник".
Целта на процедурата е да се осигурят по-големи пазарни възможности и конкурентни предимства за кипърските производители в Европейския съюз, да се гарантира качеството на продукта и да се стимулира развитието на животновъдството, производството на козе и овче мляко и на сирене в страната, обясни земеделският министър Никос Куялис.
По оценка на експертите износът и търговията с халуми в чужбина може да носи на Кипър около 75 млн. евро годишно.
През пролетта, когато кипърдските банки затвориха, износът на халуми спря и това огорчи почитателите на сиренето в Европа.
Според публикация в "Гардиън" халуми се подценява - то има висока точка на топене, поради което често се грилова и така влиза в състава на различни ястия, но увито в ментови листа и оставено да отлежи, то става още по-вкусно, сухо, солено и силно.
Патентоването на името на традиционното козе сирене халуми, ще означава, че само Кипър може да произвежда и търгува продукт под това или подобни наименования. Вече има опити от фирми от други страни за подвеждане на потребителите, като се използват сходни названия, обясняват кипърските власти.
Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights
18, 54, 10 Юли 2014, 18:54
Халуми за всички!
+1