В продължение на 50 години от Вьов Клико ще изследват как се отразява на шампанското отлежаването на дъното на Балтийско море. За проекта "Изба в морето" е избран Оландския залив на Финландия. Тамошната избата съдържа 300 бутилки и 50 магнума, дегоржирани през март. Подобна изба за отлежаване е създадена и в Реймс.
На всеки две или три години бутилки от двете изби ще бъдат дегустирани в продължение на половин век, за да се проследи по какъв начин се развива шампанското в различни условия. Изследователите ще следят как се променят захарите и танините, както и начина, по който вместимостта на бутилката се отразява на процеса на отлежаване.
Преди няколко години 46 бутилки "Вьов Клико" са били намерени на дъното на Балтийско море. Според експерти, виното е било част от товара на кораб, потънал през 1840 г. на път за Русия. Шампанското е преседяло във водата 165 години.
Доминик Демарвий, специалист по отлежаване във Вьов Клико казва, че шампанското е притежавало удивителна свежест, за вино на повече от век и именно това е провокирало компанията да стартира проекта. "Балтийско море е тъмно и хладно, температурата му е около 4 градуса по Целзий. Теченията са слаби, така че налягането остава постоянно и е значително по-ниско, отколкото в останалите морета. Тези условия ще ни позволят да изследваме как липсата на кислород въздейства върху процеса на стареене в стабилни условия" - каза още Демарвий пред Франс Прес.
В последните години подводното отлежаване се превръща в нещо като тенденция сред винопроизводителите. Шато Лариве От-Брион от Бордо, каребне совиньон Майра от Напа и Рьодерер Кристал вече потопиха свои емисии под водата.
Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights
23, 22, 20 Юни 2014, 23:22
Четох нейде, че Дом Периньон стабилизирайки прочутото си вино(в същност създавайки шампанското) хвърлял в един момент на ферментация във всяка бъчва по един свой стар чорап!
Дрождите, с които бил пропит чорапът(а Дедо Доминик постоянно газел из грозде и вино и естествено чорапита му са били развъдник на алкохолни дрожди), съвместно с дрождите от бъчвата предизвиквали уникална комбинация, от която се получавал "букетът" на всяка реколта!
+2
23, 13, 20 Юни 2014, 23:13
В края на ХVІІІ век мадам Клико е остава млада и красива вдовица, но и собственичка на голяма изба за шампанско. Мадам Клико е тази, която създава първото в света шампанско розе. Похвално е, че в компанията продължават да експериментират.
"На народите с къса памет преходите са им много дълги.." Тони Филипов, Д-р
+3
22, 50, 20 Юни 2014, 22:50
Интересна технология, ще трябва да се пробва...
Предразсъдъците са за ограничените.
-2 +2
14, 51, 20 Юни 2014, 14:51
Има бъдеще "технологията".
-2 +2
Най-четени статии // за Октомври
Реклама »