Доскоро пренебрегвана и заклеймявана като вредна, днес свинската мас е задължителна за всеки привърженик на модата в храната.
Тя намира приложение в приготвянето на всякаква морска храна, намазана върху филийки или пица или в приготвянето на пържени картофки.
Готвачите винаги са обичали маста заради аромата и многостранните й приложения, сладкарите знаят, че придава хрупкавост и ронливост на тестото. Филията с мас и захар е редовна закуска за първите следвоенни поколения, но постепенно тя се сдобива с лоша слава на калорична и запушваща кръвоносните съдове мазнина.
Какво се е променило, та свинската мас в момента се радва на растяща популярност, пита се Сю Куин в една от блог рубриките на Гардиан.
От една страна се налага едно по-етично отношение "от носа до опашката" - т.е. тенденция да се използва цялото животно, убито за човешка консумация. Но също така се е променило и и вждането за животинските мазнини. Все повече съвременни изследвания оспорват възприетото убеждение, че животинските мазнини повишават риска от инфаркт и сърдечни болести. Има и автори, които твърдят, че умерената консумация на свинска мас дори е полезна.
Колкото до представянето пред клиентите, ключът е в доброто италианско произношение на lardo di colonnata, което придава елемент на неустоимост.
При необходимост могат да се използват и други наименования като свинско масло, прошуто бианко, лардо или сало.
17, 27, 19 Юни 2014, 17:27
Стават страхотни сладки и соленки с тая мазнина:-)
20, 44, 18 Юни 2014, 20:44
Естествените животински мазнини винаги са ми изглеждали полезни.
Предразсъдъците са за ограничените.
+4
20, 43, 18 Юни 2014, 20:43
Сланината не е моето разбиране за вкусна храна, дори да бъде представена като lardo di colonnata с добро италианско произношение. :)
"На народите с къса памет преходите са им много дълги.." Тони Филипов, Д-р
+4
14, 54, 18 Юни 2014, 14:54
Сланинка и ракийка - екстра.
+3
Най-четени статии // за Октомври
Реклама »