Някога сметище на Париж и Реми, днес районът на Шампан изкупува замърсеното си минало, приемайки щадящи околната среда правила.
Шампан обръща страницата, създавайки правила за винопроизводителите с надеждата родното място на най-прочутото пенливо вино да достигне 100 процента устойчив статус.
През седмицата регионалната асоциация за вино търговия Comité Interprofessionel du Vin de Champagne (CIVC) е разпратила на 20 хил. лозари и винари ръководство с план по какъв начин да постигнат сертификати за "устойчиво лозарство", пише Франс Прес.
"Искаме да покажем на любителите на шампанско, че този изключителен продукт се създава в уважение към своя тероар и насърчаваме лозарите да развиват трайно екологично отношение" заяви Тибо ле Мелу, говорителят на CIVC.
От 70-те до средата на 90-те години боклукът, включително полиетиленови торби, стъкло и картон, се използвал като "фертилизатор" в района, смятало се, че минералите в боклука пречели на лозята да развиват хлороза (невъзможност да се оразува хлорофил).
В последните десет години винериите на Шампан са намалили карбоновия отпечатък на всяка бутилка с 15% и наполовина са редуцирали употребата на химически продукти по лозята.
23, 13, 21 Май 2014, 23:13
Наздраве!:)
Предразсъдъците са за ограничените.
+1
15, 33, 21 Май 2014, 15:33
"са намалили карбоновия отпечатък на всяка бутилка с 15% и наполовина са редуцирали употребата на химически продукти по лозята."
Това е правилния път.
+1
Най-четени статии // за Октомври
Реклама »