След награди и прожекции на фестивалите за документално кино в Солун, Сан Франциско и Варшава, филмът "История за храната и душата" на Тонислав Христов влезе и в селекцията филми, препоръчани от тръста за устойчива храна.
"Филмите притежават уникалната способност да ни вдъхновяват и образоват. Екипът на тръста избра някои от важните филми, изследващи теми, свързани с хранителната система."
"Този абсурдистки и деликатен документален филм започва с бара в Сатовча, малко българско селце. Барът е една маса в задната част на пенсионерския клуб. Приятелите са възрастните мъже от селото от различни етнически и религиозни групи - християни, атеисти, българи, мюсюлмани, турци, помаци и евангелизирани роми. [...]
С блясък в очите, седнали на пълна маса и мъжете, и жените артикулират "традициони" възгледи (рядко политически коректни), но и гордост от идентичността си, общото минало и живота в миролюбива общност, подхранван от утешителната нужда от приготвяне на храна и отзивчивостта на ритуалното й споделяне."
Повече за филма можете да прочетете в новия брой на сп. "Бакхус".
Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights
22, 22, 19 Май 2014, 22:22
Едно уиски от бара в Сатовча! Наздраве! :)
Предразсъдъците са за ограничените.
+3
21, 46, 19 Май 2014, 21:46
Заглавието на филма напомня на "Пилешка супа за душата" - прекрасна книга! :)
А и Сатовча никак не е малко село, общински център е.
"На народите с къса памет преходите са им много дълги.." Тони Филипов, Д-р
+3
Най-четени статии // за Октомври
Реклама »