За две години ресторант за бързо обслужване в Чикаго е изхвърлил толкова отпадъци, колкото подобен тип заведение изхвърля за час, предава Хъфингтън Пост. Джъстин Врени отворил заведението с идеята за "нулевия отпадък" и доказва, че това е възможно. Той твърди, че част от боклука, който изхвърля дори не идва от ресторанта, а от неща, които клиентите носят - пластмасови чашки например.
Всичко - от остатъците храна до използваната мазнина - се използва повторно или се компостира.
Врени изповядва мантарата на трите R - Reduce, Reuse, Recycle (редуцирай, използвай пак и рециклирай), като към тях е добавил Reject (отхвърли) и Refuse (откажи), които се отнасят до ненужни опаковки, джънк мейл, хартиени фактури и пр.
Разбира се, постигането на нулев отпадък не е било лесно. Врени прекарал шест месеца в проучване как да държи цената за труд ниска и как да избегне спестяващи време удобства като пакетиран бульон - вместо това започнал сам да си го прави от костите и остатъците на пилетата, които използва.
Според него цените в ресторанта са ниски, тъй като нищо не се прахосва.
Врени е намерил решение даже за трийсетте литра боклук, събран за две години - дал го на художник, който работи с отпадъци, превръщайки ги в произведение на изкуството.
21, 57, 17 Май 2014, 21:57
Това малко странно ми звучи...
Предразсъдъците са за ограничените.
+1
20, 57, 12 Май 2014, 20:57
Оказва се, че кафеената утайка не била подходяща за подхранване на растенията.С нея какво ли прави... ;-)
"На народите с къса памет преходите са им много дълги.." Тони Филипов, Д-р
+1
16, 58, 12 Май 2014, 16:58
Сигурно наема работници да разделят отпадъците,щото не мога да си представя сервитьора да се занимава с това:)
+1
16, 08, 12 Май 2014, 16:08
Дано поне мазнината от изпържената риба се използва пак за риба. xD
+2
Най-четени статии // за Октомври
Реклама »