Учени от Пекинския университет са разработили стикери, които променят цвета си, когато храната започне да се разваля, предава CBS.
Пластинките са с размер на царевично зърно, съдържат наночастици злато и сребро, агар-агар, витамин С, оцетна и млечна киселина. Елементите взаимодействат помежду си и променят цвета си от червено до зелено. Залепени върху опаковката на продукта, те показват кога прясното мляко е вкиснато и дали отворената консерва може да се консумира.
Стикерите се присъединяват към цял клас симпатични дизайнерски стоки, които поне обръщат внимание на проблема с прахосването на храна.
Експерти са изчислили, че 50% от храната, която се произвежда в Европа, отива на боклука. Същевременно изчисленията показват, че до 2015 половин милион от населението на Великобритания ще разчита на хранителна помощ.
Всяка секунда в САЩ се изхвърлят 6600 килограма храна.
Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights
14, 03, 25 Март 2014, 14:03
Това ще е уникално яко, ако работи върху всякаква храна и опаковка. Предполагам, че и няма да е скъпо изобщо, определено бих го закупил, ако се продава и у нас.
:]
+3