Според изследване на британският Институт по машинно инженерство "тридесет до петдесет процента на всеки 4 милиарда тона произведена храна не достига до човешкия стомах тъй като е била лошо произведена, складирана или транспортирана. Това количество се превръща в брак."
Редица вериги супермаркети повеждат кампании за ограничаване на загубите (макар и леко лицемерно, понеже при тях именно са най-големите загуби). Британският Теско изхвърля 30 хил. тона храна годишно - в това число влиза една трета от нарязаната и пакетирана салата.
На територията на Обединеното кралство от 14 години работи правителствена програма за намаляване на хранителното разхищения.
При ресторантите нещата стоят по-иначе. По-добрите почти или никак не печелят от храна, а готвачите постоянно са наблюдавани от мениджърите да не превишават бюджета си.
При тях по-скоро е въпрос на чест и морал да не разхищават средството си за производство.
Един от участниците в конференцията, готвачът Андрю Фейрли, удостоен с две звезди на Мишлен, приготвя ястия от свински опашки и от глави на прасета.
Той споделя и вижданията си: "Готвачите трябва да разбират анатомията на животното. Полудявам като видя някой да изхвърля главата на животното. Иди до фермата, срещни се с фермера, виж през какво минава той и повече няма да хвърляш годна храна с лека ръка."
За мото на конференцията служи изказване на активиста Тристрам Стюарт: "Ние, хората, имаме силата да спрем трагичната загуба на ресурси, ако започнем да възприемаме разхищението на храна като социално неприемливо."
17, 56, 06 Февруари 2014, 17:56
"Британският Теско изхвърля 30 хил. тона храна годишно" ...
А толкова много гладуващи. Ми раздайте я на тези хора, направете добро. Никой не заслужава да умира от глад.
+3