В кулинарната наука отдавна се води спор с какво вино да готвим. Преобладава мнението, че което не бихме пили, не бива и да използваме за готвене, за да не развалим ястието.
По повод репортаж за ресторант в Габрово, който готви само с минерална вода, наша читателка се заинтересува дали подобна практика се прилага някъде другаде и дали би ли имала последователи.
Според шеф Валери Нешов, носител на множество отличия, сред които и "Ресторант на годината" на сп. "Бакхус", когато се работи с квас и се меси, не е лошо да се използва минерална или изворна вода. Но при готвенето не е нужно, а само би оскъпило процеса.
Шеф Робин Вилларреал, главен инструктор в HRC Academy, извежда принципа: "Щом водата може да се пие, значи може и да се готви с нея. В сградата на академията и учебния ресторант "Таланти" имат филтър, който пречиства водата от крана. (Сградата на академията се намира в центъра и е към витошкия водопровод).
Шеф Робин сподели, че в базата на академията в Добрич, водата е по-твърда, но той не е забелязал това да се е отразило на качеството на храната.
Ако не искаме водата да повлияе на храната, която приготвяме с нея, всъщност трябва да готвим с дестилирана вода - казва шеф Робин. - Така готвят в арабските емирства, но там просто няма питейна вода.
У нас дестилирана вода се продава само за да се добавя при гладене. Според шеф Робин ако приготвим чай с обикновена чешмяна, минерална и дестилирана вода - резултатът всеки път ще е различен и чаят ще има по-наситен аромат и цвят в зависимост от водата.
Вероятно с цел да се уловят тези тънкости съвременната култура е създала и професията воден сомелиер."
Георги Партенов, шеф-инструктор в академията, сподели, че при готвене с естествено газирана вода, балончетата изчезват, но водата остава леко кисела.
Колкото до онези, които искат храната им да се приготвя с минерална вода - просто трябва да посещават селата в Гоце-делчевско или Смолянско - там, а и в редица места на България, друга освен минерална вода просто няма.
12, 46, 09 Март 2014, 12:46
ХАХАХА… значи вината, които не стават за пиене, не ги бива и за готвене даже! :-D
+2
13, 44, 30 Януари 2014, 13:44
това с минералната вода може да бъде и много опасно. Особено за малки деца. Нека готвачите не се произнасят по всички теми.
ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
-1 +4
12, 03, 30 Януари 2014, 12:03
Мерси за инфото, Хали! Добре е да го знаем това.
+3
22, 10, 29 Януари 2014, 22:10
Бяло вино за белите меса,а водата леко затоплена:)
-1 +1
Най-четени статии // за Октомври
Реклама »