С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Кейл: новото име на кулинарната мода

Бакхус
16 Януари 2014, 16:16
Share Tweet Pin it Share

Ако още не сте се запознали с кейл (не става въпрос за Джон Кейл от Велвет ъндърграунд) крайно време е. Доскоро това беше само листен зеленчук от вида на зелето, който не прави глави и се гледа предимно в Шотландия. Днес обаче няма как да минете за познавач и тънък любител на  храната без кейл. Папесата на здравословното хранене Гуинет Полтроу го провъзгласи за новата суперхрана - така че е ясно - кейлът е тук, за да остане.

Сериозен успех за нутриент,  доскоро даван предимно на домашния добитък.

У нас растението се  намира трудно, затова пък се гледа лесно и може да се засади от семе. Издържа на студ, дъжд, мъгла и всякакви неблагоприятни условия.

Кейлът е богат на калций, фолиева киселина, лутеин и витамини. Съдържа много фибри, малко калории и никакви мазнини.

За разлика от обикновеното зеле, кейлът не се яде суров, тъй като е жилав. Трябва да се бланшира.

Вече си има собствен уебсайт discoverkale.co.uk, но и без него мрежата гъмжи от рецепти и съвети за приготвянето му. 

Share Tweet Pin it Share
2 Коментара

Реклама »