За СССР и социализма се е изписало много и тепърва ще се пише. Аня фон Бремзен обаче, авторката на Mastering the Art of Soviet Cooking сигурно е първата изследователка на брежневата епоха, отличена с награда Джеймс Биърд за кулинарна проза.
В част от професионалната си биография, Фон Бремзен пише за изискани ресторанти. В другата - тя и майка й Лариса се отправят на странно пътешествие назад във времето. Двете решават да сготвят целия обратен път до СССР, младостта и детството си, превръщайки кухнята на Лариса в "машина на времето и инкубатор на спомени". Заедно, майка и дъщеря приготвят скромни и пищни, известни и всекидневни ястия: от рибния пай, вкусван от героите на Чехов до блините, борша и котлетите.
През този опит Аня разказва живота на три съветски поколения - на дядото Наум, интелигент и бонвиван, готвач по времето на Сталин и баба й Лиза, която го търси из окупирания Ленинград по време на Втората световна война, на полу-впианчения баща Сергей, който напуска семейството малко след раждането на Аня, през мечтателната, романтична Лариса, която израства с грандиозните успехи на петилетния план, съобщавани оглушително често от бакелитови рупори.
Мемоарите се преплитат с историите на ястията и горчиви страници от историята: насилственото реквизиране на житото по времето на Ленин, гладът на Втората световна война, сталиновите маниери на масата, кухненските спорове на Хрушчов, катастрофалната анти-алкохолна политика на Горбачов и падането на СССР - всичко това ври в казана на фон Бремзен, подправено с чувство за хумор, носталгия, проникновена наблюдателност и усет към детайла.
Аня фон Бремзен (р. 1963) е сред изявените кулинарни автори на своето поколение.
Тя редовно пише за Food&Wine и Saveur, както и за New Yorker, Departures и Los Angeles Times.
Разделя времето си между Ню Йорк и Истанбул.