Кои са любимите гозби и питиета на Фердинанд І, цар Борис ІІІ, Петко Р. Славейков, Любен Каравелов? Кои са предпочитаните специалитети на Иван Вазов, Елин Пелин, Йордан Йовков, Елисавета Багряна, Яна Язова? Къде и какво хапват за последно Стефан Стамболов и Яне Сандански? Как някогашните ресторантьори рекламират и привличат клиенти? Каква е тайната на прочутия тюрлю гювеч?
Въпроси, които със сигурност предизвикват интереса на любознателните, както и на любителите на кулинарното изкуство! Изключително трудно е да бъде открита пълна информация по темата, на която сякаш се гледа с леко пренебрежение. Известният български писател и журналист Петър Величков е ползвал свидетелства на очевидци, пръснати в мемоари, разгръщал е стари вестници, потърсил е запазени снимки и менюта, за да ни представи възможно най-пълна картина на "кулинарното" начало на ХХ век. А в това отминало време определено е имало хора, които са знаели как да направят живота си по-приятен!
В първата част авторът ни представя картини от нощния живот в София по това време. Интересни случки от най-популярните клубове, бирарии и гостилници. Петър Величков отделя специално внимание и на очарованието на кафенетата, чайните и сладкарниците.
Втората част е озаглавена Трапезата на големите българи. В нея авторът ни разкрива любимите им кулинарни произведения, любопитни истории от личния им живот и малки тайни "от кухнята".
В книгата можете да откриете автентичните рецепти, по които са били приготвяни любимите ястия на най-изтъкнатите българи на ХХ век. Богатият снимков материал включва непубликувани до този момент фотографии.
Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights
19, 45, 29 Декември 2014, 19:45
интересно звучи :)
Ще потърся!
+3
09, 44, 29 Декември 2013, 09:44
интересно четиво !
ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
+5
Най-четени статии // за Октомври
Реклама »