"10 храни, които ни убиват", "Списък на продуктите, които трябва да избягваме", "Какво не биваме да ядем" - няма начин да сме попаднали на поне една такава статия. Понякога просто вдигаме рамене и си казваме, че все от нещо трябва да се умре и че малко вредно не може да навреди чак толкова.
Положението явно наистина е сериозно, след като САЩ са на път да забранят използването на трансмазнини в хранителната промишленост.
Наскоро Американската служба по храните и лекарствата (Food and Drug Administration – FDA) за пръв път разпореди, че трансмазнините не са безопасни за здравето и забраната им може да предотврати 20 000 инфаркта годишно и да спаси поне 7000 души в страната. Решението беше приветствано от здравните експерти и е поредната стъпка в движението, което вече доведе до забрана на трансмазнините в Ню Йорк и на други места в САЩ. Трансмазнините водят до запушване на кръвоносните съдове, но са широко разпространени. Те са лесни за употреба, могат да издържат неколкократно затопляне, без да се разпаднат, а твърдото състояние ги прави лесни за транспортиране. Хидрогенирането е евтино.
Трансмазнините или трансмастните киселини са съставка в много хранителни продукти, която увеличава т.нар. лош холестерол. Това води до запушване на артерии и сърдечно-съдови проблеми, причина номер едно за смъртността в САЩ. Основният източник са растителни мазнини, обработени, за да станат твърди. В процеса, наречен хидрогениране, към молекулата на тези мазнини се добавя водород. Производители подобряват с изкуствени трансмазнини текстурата и трайността на продуктите. Те са евтини и може да се добавят към почти всяка храна за пълнеж и овкусяване. Химически променената им молекула обаче е нeпозната на човешкия организъм, той не знае как да се справи с нея и затова те нанасят големи вреди.
Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights
22, 22, 14 Ноември 2013, 22:22
Това ще е успех,но краткотраен,като всяко забранено нещо.