На всеки две години малкото италианско градче Бра привлича като на поклонничество любителите на сирене с тематичния си фестивал. За деветте години от съществуването си, той е набрал ръст и вече не е локално събитие за среща на местните производители. За първи път тази година имаше и международно участие. Мехово сирене от Босна, непознати алпийски сирена, зрели в слама и билки, както и сирена от Ирландия, които доскоро забранени, тъй като се правят от непастьоризирани млека разнообразиха изобилието от италиански.
Бра е и седалище на международната организация Slow Food, която отбелязва 25-та си годишнина. Те се радват на успеха и популяризацията на проекта Ноев ковчег на вкусовете (Ark of Taste) - непрестанно нарастващ международен каталог, който описва редки и застрашени от изчезване храни и продукти от цял свят. Темата тази година е Спасете сиренето, затова и фестивалът е по-пищен. Акцентът е върху нуждата от защита на производителите и занаятчиите, заплашени от изчезване от индустриалното производство и менящите се потребителски вкусове.
Карло Петрини, идеологът на движението, коментира, че когато опитвате ръчно направено сирене от сурово мляко - "можете да усетите дъх на трева, да разберете къде е пасло животното - в планината или в долина. Можете да вкусите опитността на майстора. Всяко от тези сирена е различно, а силата е тъкмо в различието."
Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights