"Вûche de Noël" или Бъдникът има същото значение за французите, както нашата баница с късмети - те са задължителният финален акорд на многочасовите празнични трапези в края на годината. Традицията обаче може да се интерпретира по различни начини - както личи от тазгодишните коледни "творения" на някои от най-известните сладкари на Париж, пише гастрономическият блог parisbymouth.com.
-
снимка:
Така, Бъдникът на къщата Fauchon, кръстен Snow Choc, е под формата на бяла капка - със сърцевина от сметанов крем с бял шоколад, украсен с парченца манго и карамелихиран лимон и обвит във ванилов марципан. (И с цена от 90 евро и количество като за шестима).
-
снимка:
La Maison du Chocolat пък предлага "Магията на Париж" - идеален куб от тъмен шоколад с ванилов крем, черешов компот и марципан, поместен в шоколадова "клетка", украсена с класически парижки монументи, покрити с 22-каратово злато. Футуристичното творение е достатъчно за 6-8 души и струва 119 евро.
-
снимка:
-
снимка:
Ladurée е съчетал гастрономия и украса, създавайки елхови топки за маса, пълни с крем от круши, тъмен шоколад и мус от кестени, а Le Meurice е заложил на нетрадиционни съчетания - неговият "La Bûche d’Yquem" е покрит с ядивно злато, ухае на réglisse (лакрица) и има сърцевина от сушени кайсии, лимон и лешници. Бъдникът на Patrick Roger е цяло дърво - със сърцевина от карамелизирани бадеми, портокалови корички и стафиди и шоколадово покритие.
-
снимка:
Всъщност, може би единственият сладкар, все пак решил да не се отдалечава твърде много от традиционния коледен пън - поне визуално, е Pierre Hermé. Неговият Вûche de Noël се състои от хрупкава пралина от тъмен шоколад, съчетана с ганаш от мадагаскарски шоколад, върху бадемово-бисквитена основа.
22, 58, 21 Май 2013, 22:58
Бъдница 2013 ще се смени ли линията?
http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ