Столичният ресторант La Bottega тези дни стана домакин на популярен на Запад, но все още непривичен за България вид дегустация - на различни видове зехтин. Водещ на събитието беше готвачът от сицилиански произход Маурицио Ферери, който разказа за сортовете маслини, от които се произвежда зехтин и за различните му видове, техните характеристите и критериите за оценката им.
Под негово ръководство участниците опитаха шест вида зехтин - два сицилиански: Madre Terra и Terre di Giumara, един от Умбрия: Castello delle Regine и три ароматизирани – с аромат на чесън, лимон и трюфел. Зехтинът на Terre di Giumara тази година за втори път завоюва титлата "Най-добър на Италия" на Международните награди за зехтин International Olive Oil Awards в Цюрих.
В хода на дегустацията бяха опитани и няколко вида пастета, приготвени с екстра върджин зехтин - от артишок, от риба меч и от домати с риба тон. Към тях беше поднесено и вино от традиционния сицилиански сорт неро д'авола, на избата Lanzara.
-
снимка: