Този уикенд легендарният испански ресторант El Bulli сервира последната си вечеря. На събитието, подобаващо, присъстваха четирима от най-прочутите готвачи в света - всичките те в една или друга степен ученици на домакина на вечерта, Феран Адриа. Това бяха каталунецът Жоан Рока (от ресторанта El Celler de Can Roca), баскът Андони Луис Адурис (собственик на Mugaritz в Сан Себастиан), датчанинът Рене Реджепи (чийто ресторант Noma беше обявен за най-добър в света) и италианецът Масимо Ботура (собственик на Osteria Francescana).
От днес нататък ресторантът затваря врати за широката публика и ще ги отвори чак през 2014 г., но вече като гастрономическа лаборатория.
Зародил се като крайбрежно капанче край каталунското градче Росас през 1960-те, El Bulli под ръководството на Адриа през последните десетилетия успя да достигне световна слава, каквато малцина ресторанти са познавали. Ресторантът е носител както на три звезди Мишлен, така и на титлата "Най-добър ресторант в света" в ежегодната класация на San Pellegrino, при това няколко пъти подред.
Не на последно място през последните години El Bulli предизвикваше и почти паломнически трепет у гурмани по цял свят, въпреки своето нелеко за намиране местоположение, ограничено работно време (обикновено не повече от половин година), изключително трудно резервиране на места (списъците със кандидат-клиенти са за години напред) и сериозната цена на самата храна (дегустационните менюта надхвърлят 300 евро).
Сред заслугите на самия Адриа, освен прочуването на молекулярната кухня, според някои е и прочуването на Испания като новия гастрономически център на света.
Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights