Сладка бяла ванилия. Хладни нотки на лавандула. Доминиращ тон на натурален шоколад с акценти на ядки. Свежи ягодови нюанси с полък на мента. Да, това са дегустационни бележки - но не за вино. А за сладолед. А възможните и невъзможните комбинации между двете беше темата на юнската дегустационна вечер на "Бакхус", която се проведе на 28 юни в софийската Gelateria Confetti.
Менюто на вечерта включваше шест различни съчетания между вина и сладоледи, първите - подбрани лично от варненския сомелиер Любомир Стоянов, а вторите - създадени ръчно от собственика на Gelateria Confetti и майстор на сладоледите четвърто поколение Флавио Молин-Прадел.
Като начало Любомир Стоянов, който е и управител на известния варненски ресторант "Акант руж", призна, че съчетаването на вино и сладолед е далеч по-трудно, отколкото изглежда. Идеята е да се търсят допълващи се нюанси, за да се създаде едно общо усещане, без да се смазват особеностите нито на виното, нито на десерта. Затова например, в първата комбинация - между сладолед от ванилов трюфел с ядки и шардоне Cluster на Домейн Бойар, който беше спонсор на вечерта - малко от виното беше добавено и в самия сладолед.
Във второто дуо - между отлежало мерло "Солитер" на Домейн Бойар и натурален шоколадов сладолед с брауни - пък важеше правилото за съчетаване между вино и шоколад. Виното трябва да е сочно и ярко, но без изявени танини, а шоколадът - желателно с над 70% съдържание какао.
Някои комбинации бяха естествени и леки - като например между нежния сладолед от просеко, допълнен с глътка ароматно Rose D'Anjou, които заедно имаха вкус на цвете, според Флавио. Други пък бяха "по-мощни", по думите на Любомир Стоянов. Такова беше съчетанието между сладоледа с прясна лавандула и ризлинга Ruedesheimer Berg Roseneck. Те бяха допълнени от парче чийзкейк, направен с новите сирена с марка Terter, втория спонсор на вечерта.
-
Водещият на вечерта Любомир Стоянов (вляво) заедно с автора на сладоледите Флавио Молин-Прадел
снимка:
Тематичните дегустационни вечери на сп. "Бакхус" в партньорство с италианските минерални води Acqua Panna и San Pellegrino се провеждат всеки трети четвъртък от месеца, всеки път с различен гост-готвач. Повече информация за тях може да се намери на http://www.bacchus.bg/browse.php?rubrid=1173.>>