Лятото изисква лед, желателно в щедри количества. Благодарение на тази аксиома две класически напитки, които досега избягваха допира с лед, вече съществуват и във вид, съвместим с него.
Първата е шампанско, а втората - коняк. Пенливото вино "on the rocks", претендиращо да e първо по рода си в света, е дело на Moët et Chandon. За разлика от традиционното шампанско, което губи своите аромати и пенливост при допир с лед, новото Moët Ice Impérial е предвидено да се пие единствено в присъствието му. Според създателя му, главния винар на компанията Беноа Гуе, правилното количество е три кубчета лед за чаша.
Самото шампанско е купаж от пино ноар, пино мионие и шардоне и в носа му се долавят аромати на тропически плодове като манго и гуава, сладки подправки от рода на лакрицата, червени плодове и мента. Moët Ice Impérial засега ще се предлага единствено из ексклузивни курорти по света - от Кабо Сан Лукас до Сен Тропе и Лос Анджелис.
-
снимка:
Конякът също е с френски произход и е произвеждан от Domaines ABK6. Спецификата на Ice Cognac е, че не само се пие с лед, но и благодарение на допира си с него развива редица интригуващи аромати. Според създателите му с падането на температурата на питието първо се долавят нотки на ванилия, които при около 18 градуса се преобразуват в бяла праскова. При 12 С изникват нюанси на портокалови цветчета, постепенно преминаващи в лимоново сорбе. Накрая, някъде около 5 С доминиращ аромат на коняка става ледената мента.
Ice Cognac се произвежда край Кле, близо до Гренобъл, от сорта юни блан - един от най-разпространените във Франция. Ориентировъчната му цена в търговската мрежа ще бъде около 37 евро.
-
снимка: