Сред многобройните достойнства на Виена не на последно място фигурира и виноделието - градът е единствената европейска столица, горд собственик на общо 700 хектара лозя. От общината изтъкват, че лозовите масиви не само опазват виенчани от прекомерна употреба на вносни вина, но и подобряват околната им среда. Аргументът е, че ако един хектар гора годишно произвежда кислород, достатъчен за 10 души, то количествата, произведени от един хектар лозе, стигат за поне 25 души.
Един от най-големите участници в тази еко-винена инициатива е избата "Кобенцл", която е общинска собственост от 1907 г. насам. Годишно избата произвежда до 200 хил. бутилки предимно бели вина от своите 48 хектара.
Вчера някои от основните винени сортове на "Кобенцл" - свежите грюнер велтлинер, гелбер мускателер, винер зац и вайсбургундер, както и по-улегналите червени блауер цвайгелт и пино ноар бяха представени и на българската публика по време на специална дегустация, организирана от Бюрото за връзки на община Виена в София "КомПРес".
Макар засега вината "Кобенцл" да не се намират на българския пазар, всеки желаещ може да посети лично избата, която се намира сред живописния зелен горски масив, опасващ Виена от цял век насам.
Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights