Защо е важно да си бос, като засаждаш дърво? Може ли храната да лекува? Дали диетата според кръвната група е по-ефективна от тази според зодиакалния знак? На какъв етап от гастрономическата еволюция се намира българинът?
Това бяха част от въпросите, които изпълниха столичния Модерен театър миналата събота, в хода на първия по рода си форум "Храна". Събитието, замислено и организирано от "Горичка", привлече близо 400 души. Те дойдоха да чуят възгледите за различните аспекти на храненето на 11 интересни личности, свързани по един или друг начин с него.
Така, писателката Виргиния Захариева сподели прозренията си относно прибързаното поглъщане на храна като антистрес мярка (и свързаните с нея излишни килограми), а нутриционистът д-р Геогри Гайдурков разказа за метода си да лекува чрез правилно дозиране от петте най-подходящи за човека хранителни групи - плодове, зеленчуци, сурови ядки, бобови и зърнени.
Виненият журналист и съсобственик на "Скарабар"-веригата Яна Петкова пък се оказа на мнение, че храната е преди всичко дълг и удоволствие, но за съжаление у нас все още е просто на ниво "потребност".
Срещу прекалена гастрономическа агресивност се обяви кулинарът от канадски произход Патрисия Кутюр. Тя разказа за детството си, прекарано според твърде строгите понякога постулати на веганството и суровоядството, като паралелно с това направи весел обход на някои от най-безумните диети, практикувани днес. Патрисия не се е отказала от здравословното ядене, за което свидетелства нейният ресторант Cru, но е заменила постулатите с пожеланието на писателя Майкъл Полан "Яжте храна. Не много. Повече растителна".
Готвачът от списание "Меню" Ивелина Иванова, както и издателят на "Вагабонд" Антони Георгиев говориха за не винаги удачните хранителни навици на българина, както у дома, така и навън. Марина Бракалова от Фондацията за общностно развитие пък обърна внимание на огромните количества храна, които се изхвърлят у нас всеки ден.
Готвачът Джун Йошида избра по-оптимистична нотка, представяйки бързото хранене не като синоним на вредна храна, а като начин за живот в забързания мегаполис още от времената на Древен Рим (но и припомни, че fast food не е равно на junk food, пример за което е "Макдоналдс".
Аюрдердичната кухня и пермакултурния дизайн, за които разказаха Юрий Ковачев и Сава Чанков, бяха заключителните теми на форума.
"Храна" премина не само с микролекции, но и с бар със здравословни вкусотии и био напитки, щандове с кулинарни и полезни книги, музика от Phuture Shocк, видеопослание на Джейми Оливър... и с приятната глъч на детски гласове в предимно младата публика.