Новозеландското вино Mobius Marlborough Sauvignon Blanc ще бъде първото в света, чийто етикети ще съдържат данни за вредните емисии, отделени при направата и транспортировката му, посочва сп. Decanter. Става въпрос за международно признатия сертификат Carbon Reduction Label, издаван от британския правителствен фонд за борза с климатичните промени Carbon Trust.
Въглеродният отпечатък на виното, което се произвежда от избата Grove Mill, ще се изчислява на чаша от 125 мл. Така бутилките, разпространявани в рамките на Нова Зеландия, ще носят бележката "140 г СО2" на етикетите си, докато при тези, които се изнасят за Австралия, количеството вече ще е 190 г въглероден двуокис на чаша. Според Decanter, по този начин една бутилка Mobius совиньон бланк, консумирана в Австралия, ще е равна като вреда за климата на 5 км, пропътувани с кола. Изнасяните за други държави бутилки ще са с още по-голям въглероден отпечатък, заради по-дългия транспорт. Очаква се бутилките с този вид етикети да се появат в началото на 2011 г.
Инициативата е на собственика на винарната Grove Mill, New Zealand Wine Company (NZWC), която от години се стреми да направи производството на вината си по-природосъобразно. Според координатора на дейностите на NZWC в тази насока Крейг Фаулз тази акция може да се окаже твърде напредничава, тъй като цената, а не екологичната чистота е все още водещият фактор при купувачите. "Засега грижата за околната среда не е сред главните приоритети на пазара, но щом кризата окончателно отшуми потребителите ще започнат да обръщат повече внимание и на този въпрос," смята Фаулз.
Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights