Тазгодишното, 21-во поред издание на едно от най-големите кулинарни събития на Франция - "Седмицата на вкуса" в Париж, премина с активно българско участие. Като специален гост на френската асоциация "Мисия България" шеф-готвачът Пеньо Иванов се включи в популярното събитие, за да запознае френската публика с български кулинарни класики. Така, на 15 октомври българинът застана начело на френски екип от готвачи, с който приготви традиционно българско меню по случай официална вечеря, организирана съвместно от Fondation Auteuil – MECS Marcel Callo, Picardi и "Мисия България". Близо 80-те гости на събитието, което се проведе в чест на съвместния френско-български проект на двете организации, можаха да опитат зелева и шопска салата, таратор, мусака, кюфтета и кебапчета, а за десерт - баница и локумки.
На 16 октомври Иванов представи българската кухня под мотото "Ориент Експрес на ароматите" пред гости и готвачи от Албания, Франция, Чехия, Словакия, Грузия и Сърбия в "Къщата на асоциациите" в седми окръг на Париж. Магазин "Балканика" допълни българското представяне с богат избор от луканки, сухи колбаси, лютеници, меденки, червени и бели вина.
Организаторите от асоциация "Мисия България" ще продължат да представят България и нейното кулинарно многообразие и в бъдеще, водени от големия интерес, който страната и кулинарните й традиции предизвикаха по време на "Седмицата на вкуса", заявиха от организацията.
С популяризиране на българската традиционна кухня у нас се занимава самият Пеньо Иванов - заедно с Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите А.Р.И.З-7 той организира единствения по рода си кулинарен фестивал "Пъстра трапеза на гости на моя град".
Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights
17, 21, 16 Ноември 2010, 17:21
Защо лъжете?Аз живея в Париж,редовно следя изявите,но такова нещо не съм чул да е било!