По случай началото на сезона на гроздобера във Франция в София бяха представени някои от най-популярните вина на световноизвестната изба Жорж Дюбьоф (Georges Duboeuf). Дегустацията, която се проведе на 15 септември в столичния хотел Хилтън и привлече над 80 гости, отбеляза и стартирането на партньорството между винарната и ексклузивния й дистрибутор за България – компания Winebox.
Бернар Жорж, управляващ износа на изба Жорж Дюбьоф, лично представи винарната пред българската публика. Стартирала като малка семейна компания, днес избата притежава 20 000 хектара с лозови масиви в региона Божоле и изнася вина в 152 страни по света. Гроздето се бере само на ръка, за да се подберат само най-качествените плодове. В гроздобера участват повече от 45 000 работници. 50 000 бутилки на час или общо 130 милиона годишно се затварят във винарната, екипирана с най-модерно оборудване.
"Когато само преди година обсъждахме възможността да донесем вината ни в България, не си и представях, че днес ще бъда тук. Имам огромното удоволствие да ви запозная с нашите изключително интересни вина. Те са много различни от всичко, което досега сте опитвали. Не очаквайте нещо подобно на тежките, сериозни вина от Бордо – нашите вина са освежаващи, леки и направени с много любов.", каза г-н Жорж.
На последвалата дегустация бяха представени някои от най-известните вина с марка Жорж Дюбьоф. Бернар Жорж и Юлия Костадинова, винен експерт и главен редактор на Divino.bg, запознаха публиката с достойнствата на общо шест вина – две бели и четири червени. Белите бяха от региона Макон – Пюи Фюсе Жорж Дюбьоф 2007 (Pouilly Fuisse Georges Duboeuf 2007) и Сан Веран Жорж Дюбьоф 2007 (Saint Veran Georges Duboeuf 2007) се откроиха с великолепен цвят и плътна структура. "Нашите бели вина са свежи, минерални и пивки – вина за всеки ден." Юлия Костадинова препоръча риба и морски деликатеси като най-подходящи за консумация с двете вина храни.
Основен акцент в дегустацията бяха червените божолета – истински знаменитости във винения свят. Те се произвеждат в едноименната област във Франция от сорта гаме – тъмно грозде със светъл сок, който вирее върху многосъставните почви в Бургундия и придава на божолето характерния елегантен вкус със свежи плодови нотки.
Представените божолета включваха Божоле Вилаж (Beaujolais Villages), което се смята за по-изискан представител на този вид вина, но е изключително дружелюбно към храната и може да се консумира с почти всички видове бели и червени меса, сирена и салати. Последваха Жулиена Жорж Дюбьоф 2009 (Julienas Georges Duboeuf 2009), Фльори Жорж Дюбьоф 2007 (Fleurie Georges Duboeuf 2007) и Мулан а Ван Престиж Жорж Дюбьоф 2005 (Moulin a Vent Prestige Georges Duboeuf 2005). Те принадлежат към най-високия клас божоле, Божоле Крю, имат плътна структура и добри танини. Въпреки това те не губят от свежия си вкус, дори и след няколко години отлежаване.
Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights