Завърши първият етап на конкурса "Ресторант на годината "Бакхус" - Acqua Panna & S.Pellegrino 2010.
През последната година специален екип на списание "Бакхус" направи близо 200 анонимни огледа на български ресторанти, и състави списък с 50-те най-добри според него български ресторанти за 2010 година.
Според Албена Шкодрова, главен редактор на списание "Бакхус", последните дванайсет месеца очертават две тенденции: "Първата е, че Варна като че започна да изпреварва София с качеството на ресторантите си. Втората - че първите български заведения без афиширани претенции, а с високи стандарти в кухнята, започват да намират своето място и да се превръщат в институции. Все пак те още се броят на пръсти."
Конкурсът навлиза във втория си етап, когато екипът на списание "Бакхус" ще направи допълнителни огледи сред класираните 50 ресторанта и ще излъчи своите номинации в съответните категории.
Списъкът съдържа ресторанти от различни категории, като обединява най-добрите според списание "Бакхус", както сред класните ресторанти, така и сред по-непретенциозните места.
Акант Руж >> Варна, ул. "Княз Александър Батенберг" 41, 052 696 336
Бодега >> Варна, ул. "Сливница" 90893 614 890
Вишните >> София, бул. "Христо Смирненски" 45, 02 963 4984
Дойран 1 >> София, ул. "Дойран" 1, 02 958 8124, 0889 628 774
Его >> София, бул. "Цар Освободител" 12, 02 980 8989
Едно време >> Карлово, ул. "Г. С. Раковски" 9, 0335 950 19
Истанбул >> София "Кемпински - хотел Зографски", 02 962 5341, 0884 888 484
Капитан Кук >> София, бул. "П. Славейков" 12-14, 02 954 9098
Капитол >> Варна, ул. "Петко Каравелов" 40, 052 688 000
Комерсиал >> София, ул. "Цар Иван Шишман" 27, 0897 931291
Корона >> Балчик, Изхода на Двореца към морето, 0885 775 520
Махалото >> София, бул."Васил Левски" 51, 0887 617972
Мезон Годе >> София, бул "Александър Стамболийски" 17, 02 980 7477, 980 7478
Метрополитън >> София, хотел "Метрополитън", бул. Цариградско шосе 64, 02 419 1900, 02 419 1813
Мусала палас >> Варна, ул. "Мусала" 3, 052 664 100
Нино >> София, ул. "Черковна" 47, 0884 000 606, 0884 000 605
Опера >> София, ул. "Г. С. Раковски" 113, тел. 02 988 21 41
Пикант >> Младост, ж. к. " Младост-1", бул. "Ал. Mалинов" (до бл. 55), 02 974 3193
Ресторант 13 >> Варна, бул. "Мария Луиза" 13, 052 625 325
Стара София >> София, хотел "Вега", бул. "Г. М. Димитров" 75, 02 806 6600
Турски ресторант T&M >> София, ул. "Юрий Венелин" 34, 02 989 1212
Фадо >> Пловдив, бул. "Кукленско шосе" 12, 032 606 593
Хeброс >> Пловдив, ул. "Константин Стоилов" 51А, 032 260 180
Хемингуей >> Пловдив, ул. "Ген. Гурко" 10, 032 267 350
Blacksearama >> Балчик, голф комплекс Blacksearama, 0884 058 666
Brasserie >> София, ул. "Райко Даскалов" 3, 02 980 0398
Chalet Swisse >> София, кв. "Подуяне", бул. "Ботевградско шосе" 50, 0884 249 450
Checkpoint Charly >> София, ул. "Иван Вазов" 12, 02 988 0370
Chefs >> Вилна зона "Пасарелско езеро", местността "Вуч", 0896 723 222
Cru >> София, ул. "Цар Асен" 45, 0889 200 948
Da Vidi >> София, ул. "Хан Аспарух" 36, 02 980 6746
Dani's >> София, ул. "Ангел Кънчев" 18, 02 987 4548
Di Vino >> Варна, ул. "Неофит Рилски" 11, 052 654 517, 0898 477 472
Elea >> София, ул. "Г. С. Раковски" 127, 02 987 0339
J. J. Murphy’s >> София, ул. "Кърниградска" 6, 02 980 2870
JK >> София, ул. "Сердика" 6-8, 02 989 9860
L’Etranger >> София, ул. "Цар Симеон" 78, 02 983 1417
La Capannina >> София, пл. "Народно събрание" 9, 02 980 4438
La Famiglia >> Варна, ул. "Брегалница" 1, 052 610 290
La Terrasse >> Ваканционен клуб "Ривиера", хотел "Оазис", 052 386 814
La Terrazza di Serdica >> София, хотел "Арена ди Сердика", ул. "Будапеща" 2-4, 02 810 7799
Leo’s Pizza >> София, ул. "Искър" 11, 087 864 2825
Maison gourmet >> София, кв. Драгалевци, ул. "Маточина" 3а, 02 967 3247, 0885 004 849
Modus >> Варна, ул. "Стефан Стамболов" 46, 052 660 910, 089 660 910
Sasa >> София, хотел "Хемус", 18 етаж, 02 963 5414, 0885 889 080
Shades of Red >> София, Грандхотел "София", ул. "Ген. Гурко" 1, 02 811 0930
Silver Gourmet >> Златни пясъци, хотел Astera, 052 359 777
Star Dish >> София, бул. "Черни връх" 32, 02 868 3695; 0893 301 330
Uno BBQ Garden >> София, ул. "Г. С. Раковски" 121, 02 980 5958
2030 Brasserie >> София, кв. Лозенец, бул. "Никола Вапцаров" 25, 02 868 3491
Можете да подкрепите своя фаворит на страницата за гласуване.
Ресторант на годината "Бакхус " - Aqua Panna & S.Pellegrino" е сред целогодишните инициативи
на екипа на списание "Бакхус" за утвърждаване на гурме културата в България.
15, 56, 25 Февруари 2010, 15:56
ресторант на годината се знае предварително кой е-акант руж
20, 45, 10 Февруари 2010, 20:45
Щях да умра от смях като прочетох по-горе: "За пицата - всеки в София знае, че ако иска свястна пица отива във Виктория"... заведенията Виктория приличат повече на закусвални, и като храна и като обстановка. А за Пасторант мога да кажа само че е скъпо и скапано.
20, 20, 05 Февруари 2010, 20:20
БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ-СОБСТВЕНИЦИ НА РЕСТОРАНТИ,САЙТА VINOTO.COM И СПЕЦИАЛНО НА ЕКИПА НА СПСАНИЕ БАКХУС ЗА ПОЛОЖЕНИТЕ УСИЛИЯ ДА НАВАКСАМЕ ЗА ИЗГУБЕНОТ И ДОСТИГНЕМ ПОНЕ МАЛКО НИВОТО НА ЗАПАДА
14, 19, 05 Февруари 2010, 14:19
Драга, авторке, разбирам трудностите, които се налага да преодолявате защитавайки тази меко казано противоречива класация. Затова и се учудвам, че сте решили да го направите лично в сайта на списанието. По-добре се покрийте в мълчание! Явно е, че нещо повече от отличното впечатление от храната и обслужването Ви е накарало да включите някои от обектите в този списък. Иначе защо в списъка ще са обекти(продължавам да ги нарича така) като Опера, Da Vidi, Elea, Leo's Pizza. Първите три повече от доста време не са това, което бяха и наистина са празни, без това да има връзка с кризата.За пицата - [...]
Read the full comment всеки в София знае, че ако иска свястна пица отива във Виктория или в Спагети Къмпани, ако разполага с по-голям бюджет - Капанина и дъщерния магазин(за вкъщи). Вкусната паста определено е в Пасторант, не случайно и други го казаха, обслужването винаги е било чудесно и те кара да се чувстваш добре....За ирландската верига бирарии - да, определено заслужават поздравления, че вече не знам от колко години поддържат качеството си, но това достатъчно ли е, за да участват в подобен подбор, да включим и Макдоналдс и КФС(зингерите са все така страхотни като едно време)?! Освен това Ви препоръчвам да се разходите и по-нагоре от Балчик, има какво да се види и хапне. А, също и по-надолу от Банско, пак по -същата причина. Айде, чао!
-1
20, 38, 03 Февруари 2010, 20:38
Намерете време да посетите ресторант"Villa di Poletta"в Добрич
15, 59, 03 Февруари 2010, 15:59
Хубаво
[...]
Read the full comment
Хубаво е да има индикатор и оценител като вас на кулинарната сцена в България.За жалост живеем в страна,където думата "гурме" е много чужда на речника ни и доста непозната за сетивата ни.Това е една от основните причини много добри ресторанти със способни готвачи да са празни,с променени концепции или затворени,просто защото са били на грешна локация( напр.Варна) и в неподх.време.Това е града с най-много гурме ресторанти(посл.5 годин),но и най-неоценени.Жалко за младите и талантливи момчета в кухнята,които се бяха впрегнали в една обречена битка,да култивират ниската кулинарна култура на варненци.Един град с много пари и потенциал,но с малко ценители,където ежедневното меню се изчерпва със шкембе,скара,пица и др.Разбира се същия проблем го има и на много други места в страната.Ще мине още много време,когато вкусовите рецептори на българина,приемат без резерви нови продукти и рецепти,презентирани по-различно.Колкото до номинациите,оценете наистина ресторантите с работещи в кухнята готвачи,които лично избират продуктите сутрин преди работа , участват в тяхното приготвяне и съдействат на клиента в избора.Защото в последно време се наблюдаваше една тенденция -ресторанти наемат готвачи с една две награди и псевдо титли,в кухнята работят имената им,а те дават консултации и се изживяват като големи светила.Клиентите-ценители търсят именно личното присъствие на готвача в целия процес- от пазара до масата.Вие като медия не само оценявайте ,но и поощрявайте и помагайте на "белите лястовици",за да не изчезнат от кулинарната ни сцена.
15, 56, 03 Февруари 2010, 15:56
[...]
Read the full comment />
Хубаво е да има индикатор и оценител като вас на кулинарната сцена в България.За жалост живеем в страна,където думата "гурме" е много чужда на речника ни и доста непозната за сетивата ни.Това е една от основните причини много добри ресторанти със способни готвачи да са празни,с променени концепции или затворени,просто защото са били на грешна локация( напр.Варна) и в неподх.време.Това е града с най-много гурме ресторанти(посл.5 годин),но и най-неоценени.Жалко за младите и талантливи момчета в кухнята,които се бяха впрегнали в една обречена битка,да култивират ниската кулинарна култура на варненци.Един град с много пари и потенциал,но с малко ценители,където ежедневното меню се изчерпва със шкембе,скара,пица и др.Разбира се същия проблем го има и на много други места в страната.Ще мине още много време,когато вкусовите рецептори на българина,приемат без резерви нови продукти и рецепти,презентирани по-различно.Колкото до номинациите,оценете наистина ресторантите с работещи в кухнята готвачи,които лично избират продуктите сутрин преди работа , участват в тяхното приготвяне и съдействат на клиента в избора.Защото в последно време се наблюдаваше една тенденция -ресторанти наемат готвачи с една две награди и псевдо титли,в кухнята работят имената им,а те дават консултации и се изживяват като големи светила.Клиентите-ценители търсят именно личното присъствие на готвача в целия процес- от пазара до масата.Вие като медия не само оценявайте ,но и поощрявайте и помагайте на "белите лястовици",за да не изчезнат от кулинарната ни сцена.
+1
12, 00, 03 Февруари 2010, 12:00
Здравейте,искам да изкажа мнението си за номинациите на Бакхус за ресторант на годината.
Изключително съм радостен от факта, че се обърна внимание на младите готвачи в тези ресторанти за да им се даде трибуна за изява.С това ще се покаже, че има доста надеждни млади кулинари,на които им трябва признание.
11, 19, 03 Февруари 2010, 11:19
Напълно споделям мнението на Бакхус за Пасторант. Последното ми посещение беше повече от разочароващо...в заведението беше студено, в отделението за непушачи смърди на цигари, обслужването беше вяло да не кажа лошо а и в неделя в 12 часа на обяд не им беше готова супата за деня...
17, 51, 31 Януари 2010, 17:51
Не разбирам как така "Ресторант 13" присъства сред номинираните а, ресторанти като Сезони, Сийсайд и още други не са намерили място в класацията Ви. Не е нужно човек да е професионален дегустатор, че да има представа за какво става вапрос нима не отразявате мнението на клиентите също. Може би моите критерии не са професионални, но когато ресторанта е на ниво и храната е вкусна не би трябвало да има две мнения. Интересно ми е дали няма известна доза субективизъм в преценката Ви?
Предлагам Ви да направите статия за това на какво да обръщаме внимание като посещаваме [...]
Read the full comment такъв тип ресторанти. По този начин най- малко ще направите публиката на тези ресторанти малко по взискателна, резпективно ще се вдигне и нивото на самите ресторанти , не смятате ли ?
11, 59, 31 Януари 2010, 11:59
...Ресторант "Ла Фамилия" не работи вече и Пламен Петров работи в "Капитан Кук" Варна,така че не виждам абсолютно никакъв смисъл от номинацията на "Ла Фамилия"...поне се обадете на номинираните от вас заведения за да разберете фуккционират ли като такива все още...
15, 14, 30 Януари 2010, 15:14
Здравейте, Corton,
Думите ви щяха да имат вероятно тежест, ако се бяхте представили.
Все пак, понеже повдигате въпрос, който съм чувала и друг път, бих искала да взема отношение по това, че "част от ресторантите са в ужасно състояние".
Според мен много български ресторантьори биха направили много по-добри ресторантите си, ако имаше публика за по-добри ресторанти: с изисквания за по-добра услуга и с възможност да плати цената на такава услуга. Всички български ресторанти са ресторанти в български контекст. Нито българските ресторанти, нито техните клиенти носят някаква обществена вина за това, че съществуват [...]
Read the full comment в една реалност, различна от Едем.
Тази шортлиста представлява селекция на списание "Бакхус" на базата на сравнение, а не на абстрактни представи за съвършенство.
Що се отнася до Метрополитън, ми се струва, че сте задали въпрос, и сте си отговорили на него, в рамките на две поредни изречения.
Между другото, Михаил Марковски вече не е в "Метрополитън".
С поздрави и пожелания за по-позитивно отношение към живота и заобикалящата ви среда,
Албена Шкодрова
Главен редактор на списание "Бакхус"
10, 41, 30 Януари 2010, 10:41
Здравейте, мисля, че нямате право така да осъждате един ресторант като "Пасторант" за така наречени от Вас "Колебания". Първо и основно нещо не мога да си представя кои са тези велики дегустатори, които така изведнъж си дадоха тежката дума за това заведение (та и само за едно посещение???), като в списанието почти не останаха хора, та били и те дегустатори. Второ искам да знаете, че част от ресторантите са в ужасно състояние не само като интериор, а и като меню, обслужване, компетенции наперсонала и много други критерии. Мога да давам и примери. Например не знам какво прави в номинациите ресторант [...]
Read the full comment като "Метрополитън". Ако изклчим факта,че там работят Андрей Стоилов (за мен един от най-добрите готвачи) и не безизвестния в сомелиерските среди Мишо Марковски от там нататък няма нищо интересно. Но явно Вашите "Дегустатори" не са ги забелязали тези неща. Да кажем ли за ресторант "Нино", който няма клиенти. За "Стара София", който вече няма и меню даже а ти осят един хвърчащ лист. А в "Стар диш" какво Ви привлече в обстановката, че това е един от критериите за един добър ресторант. Да не продължавам с критиките, защото Вие трябва да сте критичните хора, но обективно критични. Според това, което сте написали в топ 50 за мен Вие нямате и малка предсава какво се случва с ресторантьорския бизнес в България. Истински съжалявам за което.
16, 47, 28 Януари 2010, 16:47
Здравейте отново, ето още отговори:
На въпросите на Антон:
Това, което сме публикували, е само шортлистата на всички ресторанти, и тя е предназначена за улеснение на гласуването на читателите. Номинациите предстои да ги обявим, и те действително ще бъдат разпределени по категории, включително за дебют и за авторска кухня.
На въпросите на Стоян: Последното посещение на наши дегустатори в "Пасторант" през декември беше разочароващо. Имахме големи колебания, тъй като това действително е ресторант, в който човек може да яде и много добре. Решението ни все пак да го махнем беше [...]
Read the full comment продиктувано от убеждението, че ресторантите трябва да верни на своето ниво и да не допускат компромиси и променливо качество. Възможно е някои от тези, които са в шортлистата ни, да имат същия проблем, но да не сме го установили - не мога да гарантирам това. Все пак, в този случай станахме преки свидетели на такъв компромис, и затова "Пасторант" не е в шортлистата. Надявам се следващата година да присъства отново и да докаже, че е имало моментен проблем.
Албена Шкодрова,
Главен редактор на списание "Бакхус"
15, 35, 28 Януари 2010, 15:35
а защо ресторант Пасторанта не фигурира?? Били сте в JJ Murphy's, 50 метра в страни е Пасторанта, с невероятно лично отношение към всеки клиент. А пастата конкурира, дори надмина, тази в Leo's Pizza. За интериора е излишно да говорим-не познавам човек, на когото да не му е направило впечатление как всеки детайл е "пипнат", а това безспорно е фактор за цялостния dining experience. Наистина изненадвате с решенията си, и колкото и да харесвам пиците на лео, мисля, че заведение в което си биеш главата в тавана, просто още не е пораснало за да влиза в "Най-..." класации.
12, 46, 28 Януари 2010, 12:46
Към Антон .
За съжаление си прав,че доста от менютата се повтарят във всеки втори ресторант.Може би това се определя от търсенето на клиентите.Честно казано предпочитам "нормално" копирано меню от колкото глупости от сорта на талятели с мастило от сепия и т.н. Направи ми впечатление,че тази година ресторантите са групирани по градове.Не открих конкретна номинация за кухня,дебют ...може би аз не съм разбрала.Както и да е ,очаквам тази година пак да спечелят Мусала въпреки ,че са без Любо (загуба) или Chefs .А и ресторант Райа наистина са вдигнали нивото доста от това ,което беше преди но все пак [...]
Read the full comment .косъма в сълатата ми ме разочарова ,въпреки него съм на мнение че се развиват ,но за сега са доста далеч от тази класация.
12, 43, 28 Януари 2010, 12:43
Благодаря за отговорите,бъдете здрави и успех !
09, 28, 28 Януари 2010, 09:28
Както и предположих, според моето гласуване, наистина познах най - добрите ресторанти на Бакхус! Въпреки всичко съм изумен от все още ниското качество на обслужване и сървиз , имайки предвид , че все пак това е най-доброто в нашата страна! Лощо впечатление ми правят и менютата които са copy&paste и не се набляга на усъвършенстване на традиционните български ястия
23, 18, 26 Януари 2010, 23:18
Пропуснах да отговоря за ресторант "Пикант": той не е затворен, а е в кратък ремонт. Ще работи отново от 1 февруари.
Албена Шкодрова
главен редактор на списание "Бакхус"
23, 14, 26 Януари 2010, 23:14
Здравейте, уважаеми читатели.
Това е опит да дам отговори на някои от вашите въпроси.
1. По повод "Ресторант 13" във Варна: ако е истина това, което казвате, то е жалко. Ние нямаме възможност да посещаваме всичките ресторанти в нашия списък ежеседмично, правим го на няколко месеца. Последното ни посещение в "Ресторант 13" е от октомври, и тогава според наш дегустатор, който го посети, беше в добро състояние - действително, без претенции, но с добра храна. За съжаление бързите промени, които рядко са за добро, са един от големите проблеми на българските ресторанти - феномен, [...]
Read the full comment който не се наблюдава в европейските градове с по-устойчиви кулинарни традиции. Това много затруднява и нашата работа, и, още по-лошо - добрия живот на българските гурмани, които никога не са сигурни дали ще някое харесано от тях място още да работи, и да е със същото качество.
2. За празнотата на ресторантите: да, действително е така. Много от добрите ресторанти са празни напоследък, вероятно в резултат и на икономическата криза, и това е голямо изпитание за тях, защото ги изправя пред голямо затруднение да поддържат нивото си, като непрекъснато купуват пресни продукти. Ние се опитваме да подкрепяме дори и празните ресторанти, ако те са на добро ниво, и дори смятаме, че сега всяка подкрепа е особено важна за тях. Усилията на тези хора да дадат добра услуга на клиентите си са именно това, което "Бакхус" винаги се е стремял да отбелязва. Нещо повече, ние вярваме, че много от най-добрите ресторанти в България са и образователни институции за националната кулинарна култура. Това, че не са съвършени, понякога се дължи не на липса на професионализъм, а на липса на клиенти, с чиито посещения и вкусове да се поддържат на най-високо ниво.
3. За географското покритие на нашата селекция: знаем, че би било най-добре да можем да следим ресторантите абсолютно в цялата страна. Но Ресторант на годината на списание "Бакхус" е конкурс на екипа на списанието: неговите редактори и автори. Това е тяхната селекция, от ресторантите, които те наблюдават в процеса на работата си през годината. Установили сме система, с която се опитваме да сме колкото е възможно по-обективни и по-ефективни. За съжаление все още не сме намерили начин да обхванем всички градове на България достатъчно систематично, за да можем да претендираме и за географска всеобхватност.
4. От февруари 2010 г. "Бакхус" започва да излиза всяка трета сряда на месеца и ще се продава самостоятелно по сергиите. Списанието ще има 10 издания през годината, не излиза през януари и август.
5. Благодаря за информацията за ресторант "Райя", ще го посетим възможно най-бързо.
6. За пицариите и Bar&Diner (чете се "бар енд дайнър" и означава място, където се яде, а не вечеря) - действително шортлистата ни тази година не съдържа само онези ресторанти, които могат да бъдат счетени за "класни". Причината е, че се опитваме да бъдем по-близко до своите читатели, и да им бъдем по-полезни. Както сме написали в публикуваното съобщение, стремили сме се да изброим заведения, които нямат толкова големи претенции по отношение на интериор, съдове, обслужване, например, но спазват високи станарти в кухната. Те сега са означавани при нас като "вкусно място", и тази категория има малко по-различен смисъл от предишните години. Тя е предназначена не за да се посочи, че този или онзи ресторант не се е справил добре с интериора си, а за да се посочат места, където в центъра на усилията е добрата храна.
Уважаеми читатели, благодаря ви за вниманието към нашия конкурс и с готовност ще отговарям и занапред на въпросите ви в този форум.
Албена Шкодрова,
главен редактор на списание "Бакхус"
13, 16, 26 Януари 2010, 13:16
1.Ресторант "Пикант" в квартал Младост също е затворен.....
2.Голяма част от местата са далеч от името ресторант... те самите са сложили пред името си ПИЦАРИЯ или БАР и ДИНЪР
3.Има наистина нови(например "КАСТЕЛО ДИ САН МАРИНО"и "БОТАНИКА" и стари ресторанти които са необяснимо пренебрегнати.
11, 28, 23 Януари 2010, 11:28
относно ресторантите-в Пловдив-ресторант"РАЙЯ&qu ot;ул."Капитан Райчо"-34 има отлично обслужване,прекрасна храна,хубава винена листа и специално отношение към виното
11, 16, 23 Януари 2010, 11:16
къде изчезна сп.Бакхус,немога да го намеря никъде в Пловдив,копувам го от години?
10, 04, 23 Януари 2010, 10:04
Здравейте,много ми се ще в следващите години при тази ваша класация за ресторант на годината да участват ресторанти от цялата страна.....
Това е малко абсурдно да участват само ресторанти от София,Варна,Пловдив и тази година виждам и Карлово...?
Нима списание ,,Бакхус,,се чете и организира конкурси само за определени ресторанти и градове?
Как може да искате хората да гласуват онлайн ,като те не познават тези ресторанти ?
Ами това е според мен за набиране на гласове........нищо повече и за 5 бутилки ,,Чивас Регал,,?
ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ хайде и от мен успех все пак!!!
22, 34, 21 Януари 2010, 22:34
Здравейте,прочетох списъка и не виждам ресторант който да е достъпен,вкусен и постоянно пълен!Повечето от посочените ресторанти са традиционно празни!Ако за вас класните ресторанти са скъпо обзаведени,с изискана посуда и влизат 5 клиента на вечер,то мойте поздравления.Това класация на музейте-ресторанти ли ?
20, 59, 21 Януари 2010, 20:59
поинтересувайте се за Ресторант 13 във Варна..вече е кебапчийница...не че има нещо лошо в заведения от такъв тип но все пак..и в тези условия е важно може би доколко рентабилно работи едно заведение..т.е и от броя настоящи и потенциални гости,не само какво пише а реално не се получава от госта в менюто..така че..
12, 42, 21 Януари 2010, 12:42
Здравейте, Бисер!
Може би сте прав, че 50 е голямо число, но то е традиционно за "Бакхус" и решихме и тази година да се придържаме към него. Що се отнася до JJMurphy's, ние никога не сме били свидетели заведението да сервира нещо, по-ниско от обичайното си добро ниво. По принцип шортлистата включва не само класни ресторанти, а и ресторанти, които според нас работят много добре в рамките на своята категория.
Възможно е да намирате листата ни за "Консервативна", но това е така, защото в нея се стремим да пуснем наистина най-добрите, а не най-доброто сред новите: [...]
Read the full comment затова понякога има и повтаряемост на ресторанта, избран за Ресторант на годината.
Отделно, тази година сме включили всъщност много нови ресторанти. Някои от тях са: Акант Руж, Бодега, Его, Метрополитън, Star Dish, JK, La Terasse, Истанбул, Мезон Годе, Ресторант 13, и изобщо, мисля, че те са около 30% от всички ресторанти в шортлистата.
Поздрави,
Албена Шкодрова
главен редактор на списание "Бакхус"
12, 27, 21 Януари 2010, 12:27
Топ 50 е много голямо число за размерите на България. За да имате качествена извадка е по-добре да се ограничите на ТОП 20. Така няма да попадат кръчми като JJ Murphy’s. В същото време може да отличите нови ресторанти, а не 'абонираните'!
Примерно всеки знае, че Ла Капанина е много добро място, но по-интересно е какво ново е отворило врати!
Най-четени статии // за Октомври
Реклама »
Към мобилната версия на сайта
©2001-2024 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване . Политика за бисквитките . Декларация за поверителност .
Поставянето на връзки към материали в сайтовете на Икономедиа е свободно.
Сайтът е разработка на Economedia. Всички права запазени.
Действителни собственици на настоящото издание са Иво Георгиев Прокопиев и Теодор Иванов Захов.
Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
Новини: Дневник • Европа
IT: Digitalk
Развлечение: Бакхус • LIGHT
На английски: Kapital Insights