С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Регистрация

Новини

Виното през 2010

Бакхус
05 Януари 2010, 19:33
Share Tweet Pin it Share

 





  1. Цените на виното като цяло ще продължат да падат – от най-скъпите Бордо и Бургундско до култови калифорнийски вина, които до сега можеха да се купуват само с предварителна поръчка. Това се отнася и до италианските, испански и чилийски винопроизводители, които си мислеха, че могат да диктуват цените както правят френските

     
  1. Все повече хора ще купуват он-лайн.

     
  2. Блоговете за вино ще се увеличат още. Колкото до читателите, те трябва да станат много по-внимателни към източниците си на информация

     
  3. Калифорния отново няма да успее да избегне "големите", високоалкохолни, дъбови червени и бели вина, защото производителите там все ощке са убедени, че това е американският вкус, който не търси сложността и финеса въ виното

     
  4. Цунамито от нови вина от Южна Америка и Източна Европа ще спре в момента, в който пазарът се насити. Гръцките, португалски и бразилски вина, които се позиционираха добре на пазара, ще запазят нишите си, само ако държат ниски цени.

     
  5. Очакват се проблеми за новозеландските винопроизводители. Богатата реколта през годината заля пазара със силно плодови вина, а много от почитателите им искат по-високо качество.

     
  6. Трудни времена за вината на Шампан. От една страна са неадекватните им цени (над сто долара за бутилка), от друга - адекватната стратегия на производителите на други пенливи вина – с добри позиции на пазара, с добри цени и с добри ревюта. Предстои битка на Шампан с италианското просеко, калифорнийските пенливи и испанската кава.

     
  7. Все повече производители ще педпочитат капачките на винт пред корковите тапи.

     
  8. Американците ще купуват все повече вина от 10 и по-малко долара. Китай ще остава да бъде мечтан пазар.

     
  9. Добрите ресторанти ще купуват символично количество скъпи вина, тъй като орязаните им бюджети ги принуждават да разчитат на вече направените големи разходи за вино.

     

Share Tweet Pin it Share
7 Коментара
  • Anonymous
    sommelier
    04, 47, 19 Януари 2010, 04:47

    Съгласен съм с прогнозите на Блумбърг с две малки забележки...Т.4. Да Калифорния няма да избегне 14-15% abv вина, но в Калифорния и по-специално в Напа тероар концепцията търпи мощно развитие, в нея алкохолът не играе особена роля, а и в области като Лос Карнерос се правят чудесни куул клаймит Пино Ноар и шардоне с по 11.5-12% abv...т.е. за Калифорния просто не може да се обобщава! И т.5, къде го видяхте това цунами от източно-европейски вина ми е много интересно...!? Единствено Гърция и донякъде Унгария имат име, но и те не могат по никакъв начин да бъдат слагани в една категория [...]

    Read the full comment с Чили и Аржентина, които правят както евтини и добри вина, така вече и скъпи и изключително добри! Ю. Америка ще я стигнем точно никога!

    !
  • Anonymous
    Gourmence17 Януари 2010, 16:26

    This comment has been removed by the moderator because it contained

  • Anonymous
    Васил
    21, 28, 15 Януари 2010, 21:28

    бакхус, не се и очудвам ... тук в България под вино се разбира Езел Милк, а под хубаво вино Шардоне Търговище, нямам нищо против винпрома
    Колкото до пазара в България според мен, червените вина ще задърщат продажбите, но брендитата, ракиите и белите вина, ще се свиее поне с 30%. Дано да греша.

    !
  • Anonymous
    иван
    11, 55, 14 Януари 2010, 11:55

    "По дрехите посрещат, по ума изпращат"! За да не си губите времето, научете се да познавате клиентите си по "дрехите".Т.е. парвенютата винаги си личат отдалече. Ценителите на виното не винаги се движат с джипове за по 100000, внимавайте тях да не пропуснете...Тогава всичко ще е наред!

    !
  • Anonymous
    бакхус
    18, 04, 13 Януари 2010, 18:04

    каквито потребителите такава и стоката. идва ми със джип за 100000, гори бензин за 50лв на ден и като му предложих мавруд 2005 от грозде мавруд ,а не сбирщайн от пълдин, рубин т.п. за 5 лв. бут/ ме пита нямали нещо по евтино!

    !
  • Anonymous
    автор
    19, 06, 07 Януари 2010, 19:06

    Ти за Ренесанс май не си чувал...

    !
  • Anonymous
    Винара
    17, 02, 07 Януари 2010, 17:02

    А за България да не коментираме :
    1.Доброто вино ще изчезне.
    2.Ресторантите ще премнат на вино тип-Мераклийско.
    3.Стратегията че,няма стратегия за винопроизводството е ясна.
    4.Бутикови винари -що е то ?.
    5.Поява на чуждестранни пазари за Българско вино-мираж 2015г.
    6.Магазините -който си плаща от винарсикет изба той ще стой по щандовете,за ресторантите това е още по сигурно.
    7.Дребни производите -трън в очите на всички институции.
    8.9.10-виното -предизвикателство или загуба на пори.

    П.П.Оптимист-винар

    !

Реклама »