Клаудио Торгеле, предприемач от Роверето, северна Италия е разработил
машината за пица, съобщи Ню Йорк Таймс. Тя не просто запича замразени пици в
микровълнова, а действително омества тесто, което после изпича с доматен сос и пресни
подправки за около три минути. 56-годишният италианец, който е изкарал
първоначалния си капитал, продавайки паста в Калифорния, нарича
изобретението си "Let's Pizza" (Да хапнем пица). Торгеле казва, че
идеята за пица-робота му дошла в средата на 90-те докато правел прясна
паста. "В заведенията за бързо хранене навсякъде виждах пица", обяснява
той прозрението си.
"Let's Pizza" е само началото на нова тенденция, напомняща верига
ресторанти с автомати за храна от края на миналия век в Щатите - Horn &
Hardart. При тях обаче е имало персонал, който зареждал машините с
приготвени предврително спанак и печен боб, докато при новата идея
ресторантите се състоят изцяло от машините.
Западно от Роверто, в Милано местната верига Bekky е отворила първите
три от планираната верига ресторанти със студени храни като салати и
сандвичи или топли - като паста, които се купуват от машините.
На север от Алпите автоматите никога не са преставали да
функционират. В Холандия веригата "Фебо", основана от местен пекар през
1941г. сега има около 60 ресторанта. Във Франция ярките жълто-зелени
машини "Yatoo Partoo" предлагат сок, мляко, дребни закуски и сандвичи
нон-стоп. Днес европейската индустрия с автоматите за закуски има
годишни приходи от около 26 милиарда евро и силно се надява, че новата
тенденция ще продължи.
Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights
18, 37, 14 Март 2010, 18:37
не ми харееесва