Марк Вейра е вторият шеф-готвач отказал се от водещ ресторант в
последните три месеца. Французинът обявил, че се оттегля от Auberge de
l'Eridan по здравословни причини. През ноември миналата година 53-годишният
Оливие Роленже предал своите три звезди и затворил
Maisons de Bricourt в Канкал, Бретан, обяснявайки, че вече е прекалено
стар, за да готви и краката не го държели. Вейра, който е на 58, също
изтъкнал здравословни причини за оттеглянето си, но се говори, че
адското напрежение от това да се поддържа високото гастрономическо
признание е ключовият фактор, повлиял на решенията и на двамата.
Така готвачите, отказали се от звездите си в последните няколко години,
стават пет: Жоел Робушон връща своите през 1996, Ален Сендерен прави
същото през 2005, а елзасецът Антоан Уестърман - през 2006.
Франсоа Симон, кулинарен критик за Le Figaro, казва: "Напрежението е
много голямо, равнява се на ежедневен полет от Лондон до Лос Анджелис и
то да пилотираш. Това е огромен стрес". През 2003 топ-готвачът Бернар
Лоазо се самоуби, когато тръгва слух, че може да загуби една от трите
си звезди.
И двамата готвачи, оттеглили се в последните месеци, планират да
продължат да се занимават с кулинария, но на по-ниски обороти. Роленже в
момента ръководи не толкова изискан ресторант на име Coquillage, който
също е в Канкал.
Вестник Libération описва действията им като "нова страница в
историята на гастрономията". Гидът "Мишлен" е подложен на постоянни
нападки в последните години, през които често злословят, че инспекторите
предпочитат снобарски, прекалено скъпи ресторанти пред по-обикновени
бистра с приятна атмосфера и също толкова добра кухня.
Въпреки това "Мишлен" си остава безспорен водач сред френските гидове,
с продажби десет пъти по-големи от следващия в класацията - GaultMillau.
Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights