Компютърният инженер от Бийминстър, Дорсет, спечели изцяло мъжкия финал
в телевизионното състезание, продължил една седмица, след шестседмичната
битка в квалификациите и още една за полуфинал.
През последната седмица на конкурса Master Chef, 42-годишният
англичанин е приготвил тристепенно меню, продуктите на което включвало
заек, екзотичния паяковиден рак (spider crab) и лавандула.
Заешкото е послужило за предястията, ракът - за основно ястие, гарнирано
с чипс и морски зеленчуци, а десертът е бил лавандулов мус с новозеландския
сладолед хоки-поки (hokey pokey) и къпинов сироп.
Въодушевен от победата си, Фолас заяви, че дългосрочните му
планове са да се преквалифицира изцяло в готвач и да отвори собствен
ресторант, в койта да се сервират ястия като приготвените във
финала на конкурса.
Победителят не вярвал, че ще спечели, когато се включил в
състезанието. "Исках само потвърждение, че храната ми е добра", споделя
той. "Но когато стигнах до полуфинала вече исках само да стигна на
финал".
За последните си три ястия Мат Фолас казва, че са много лични и
комбинирали любовта му към храната и към търсенето и откриването на
интересни съставки. Съдиите ги описват като изключителни както по вкус,
така и по представяне.
Трофеят бе връчен в ефира на BBC2 от съдиите и водещи Джон Тороуд и Грег
Уолас.
Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights