Най-търсеното в момента питие по баровете в Щатите е измислено във Венеция и набира популярност в края на XIX век. Затова и американците го наричат Venetian Spritz. Приготвя се от сухото газирано вино просеко, сода и италианския аперитив "Аперол". В някои случаи коктейлът може да се направи и с Campari bitter, има и версии със Cynar или Martini.
Най-често Venetian Spritz се поръчва в питейните заведения в Ню Йорк, Лос Анджелис и Лас Вегас. Голямото му предимство е, че се приготвя съвсем лесно и доста хора си го забъркват у дома. Традиционната рецепта включва 5/10 просеко, 3/10 "Аперол" или "Кампари", 2/10 вода и резен портокал. Портокаловият резен се слага в чашата, и върху него се изспиват разбитите в шейкър с лед продукти. Лимоновият резен и сламката се добавят по желание.
Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights