Това съобщи на пресконференция в БТА президентът на Българската асоциация на професионалните готвачи Андре Токев.
"Световното състезание е със 108-годишна история, но за първи път България участва със свой национален отбор", уточни той. Българският отбор спечели и две грамоти, равносилни на четвърто място.
В световната надпревара във втората половина на октомври за олимпийската титла се състезаваха 65 регионални отбора, 10 военни, 650 индивидуални готвачи, 31 национални отбора и 20 младежки национални отбора.
Участниците бяха разпределени в 20 категории, които обхващат всички области от кулинарията и сладкарството.
"Като посланици на българската кухня представихме традиционни наши ястия, подготвени по модерните световни тенденции", посочи Андре Токев. Менюто, с което страната ни участва в състезанието, беше определено след редица срещи на отбора ни. То включваше ястия като шопска салата, терин от пъдпъдък с желе от червени чушки, кюфтета от картофи-пататник, баница с тиква. За завършек на кулинарната си експозиция готвачите подготвиха шоколадова фигура на Александър Батенберг на кон.
Олимпийски шампион стана отборът на Норвегия с четири златни медала, следван от Германия и Швеция.
Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights