Червеният гид за 2009 включва 617 заведения, 80 от които са нови. Новото тази година е, че към групата на тризвездните ресторанти се присъединява Masa, на японския шеф-готвач Маса Такаяма, разположен в Time Warner Center. Най-високо оценените ресторанти в космополитния Ню Йорк вече са четири: освен Masa, това са Jean Georges, Le Bernardin и Per Se. Новите имена в категорията "две звезди" са Adour, Gilt et Momofuku Ko. За четири години, откакто съществува, нюйоркският "Мишлен" успя да се наложи на американския пазар и всяка година се продават по 150 000 екземпляра. Петима професионални инспектори на прочутия кулинарен гид са обикаляли из ресторантите на "голямата ябълка", за да стане факт изданието "2009" за Ню Йорк. Характерното за нюйоркските ресторанти е, че "отварят и затварят много бързо, често пъти реализират голям брой куверти и шумът е относително висок", заяви за "Бакхус" Жан-Люк Наре, директор на гидовете "Мишлен".
Инспекторите на "Мишлен" са отличили и 58 заведения с така наречените Bib Gourmands. Това са ресторанти, които предлагат изпипани ястия с много добро съотношение качество/цена. В тях се предлага меню от две ястия, чаша вино и десерт на цена от 40 долара. Нюйоркското издание включва и 74 заведения с меню до 25 долара. Близо една четвърт от селекцията на "Мишлен" за Ню Йорк представлява ресторанти, които са достъпни за много широка публика. Вярно е, че репутацията на прочутия гид се дължи именно на "звездната" селекция, но тя представлява едва 10 процента от всички ресторанти в гида.
Три звезди
Jean Georges
Le Bernardin
Masa
Per Se
Две звезди
Adour
Daniel
Del Posto
Gilt
Gordon Ramsey at the London
Momofuku Ko
Picholine
Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights