Козето сирене, покрито с червен пипер, е произведено от Sociedad Canaria de Formento, кооперация от 50 партньора от Канарските острови.
"Всички се чувстваме като деца на Коледа", споделя председателят на кооперацията Антонио Гонзалес. "За нас това е като сбъдната мечта - просто не можем да повярваме."
Най-доброто сирене за 2008 г. е направено от млякото на кози, отгледани на островите, и животинско сирище. След като се пресова, сиренето периодично се покрива с червен пипер и гофио - типичен за архипелага продукт от смлени печени семена или корени от папрат. Времето за зреене е не по-малко от шест месеца.
Канарското сирене победи над 2400 други предложения от целия свят, след като премина през оценяване от 12-членно жури. Непосредствените конкуренти на шампиона бяха Cendre de Lune - канадско меко сирене от краве мляко, Von Muhlenen Le Gruyere AOC от Швейцария и френското Fourme d'Ambert.
Съвсем случайно изданието на конкурса през 2009 г. ще се състои на Канрските острови.
Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights