Според губернатора на щата Долна Калифорния Хосе Гуадалупе Осуна логичната стъпка за една държава с млада винена индустрия е именно създаването на наименования за произход. Правителството е на мнение, че освен промоционалните и маркетинг ползи от апелациите, те са важни и за контрола на качеството на продукцията. Представителите на винената индустрия, обаче са със смесени чувства към плана. "Още сме в началните стъпки на развитието на мексиканската винена индустрия." казва Уго Д'Акоста, шеф на Винарската Асоциация на Вайе де Гуадалупе, основен винен регион в Мексико. "Не може да се определя начинът на производство на вино, когато все още изследваме това. Ако се въведат наименованията за произход, ще загубим свободата си в тези най-важни времена за нашата винена индустрия." продължава той. Д'Акоста казва още, че допреди 5 години във Вайе де Гуадалупе се е произвеждало само каберне совиньон. Днес повече от 50 производителя в долината отглеждат няколко сорта като мерло, небиоло, темпранийо, вионие и шенин блан. Вайе де Гуаделупе е центърът на мексиканското винопроизводство. Сухата, не по-широка от 8 и дълга 23 км долина се намира на около 120 км от границата със САЩ. В Мексико има създадени наименования за произход, но нито едно от тях не е за вино. Повечето апелации се отнасят за традиционните високоалкохолни напитки, текила, мескал и сотол. |
Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights