Тези мазнини естествено се съдържат в млякото и месото на преживните животни, като кравите и овцете, но в малко количество – не повече от 5%. Хидрогенирането на растителните мазнини, които ги превръщат от течни в твърди при стайна температура превръща мастните киселини в транс-версията им и така количеството им от 0 се качва на поне 40%. Транс мазнините доказано покачват нивата на лошия холестерол в човешкия организъм и така увеличават риска от сърдечни заболявания у консуматорите.
Основните продукти, които съдържат хидрогенирани растителни масла са маргарините и други специални мазнини за готвене, най-вече за пържене в маслена баня. Изискванията на наредбата са съдържанието на транс мазнини да е по-малко от 0,5% за порция.
Хидрогенирани мазнини се съдържат и в много промишлено произведени храни като чипса и многобройните сладкарски изделия. Продажбата на тези продукти не се регулира от наредбата, която е срещнала голямо одобрение от страна на хората в хранителния бизнес на Ню Йорк. Дори големите фаст фуд вериги МакДоналдс и Бъргър Кинг вече са започнали да изключват вредните химически съединения от своите продукти.
Бизнес: Капитал • Кариери • Бизнес • Регал • Одит
IT: Digitalk
На английски: Kapital Insights